Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Doneseno rješenje o provođenju istrage i određen istražni zatvor protiv 35-godišnjaka

Nakon što je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu preuzelo kazneni progon po zamolbi strane države, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Splitu ispitao je uhićenog hrvatskog državljanina (1984.), te protiv njega donio rješenje o provođenju istrage zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela teškog ubojstva iz članka 111. točka 1., 2. i 4. Kaznenog zakona, počinjenog na štetu osobe posebno ranjive zbog njezine trudnoće, na okrutan i podmukao način, te iz niskih pobuda. (6. 7. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik 15. rujna 2013. oko 20,00 sati u sobi jednog hotela u stranoj državi, u cilju oduzimanja života žrtvi (1977.), počinio navedeno kazneno djelo iako je znao da je žrtva, s kojom je bio u ljubavnoj vezi, trudna.
Nakon ispitivanja, zamjenik županijskog državnog odvjetnika je sucu istrage Županijskog suda u Splitu podnio prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika kao nužnog radi neometanog vođenja postupka s obzirom na propisanu kaznu dugotrajnog zatvora i posebno teške okolnosti počinjenja, uz stjecaj četiri kvalifikatorne okolnosti, te zbog opasnosti bijega u cilju izbjegavanja kaznenog postupka s obzirom na dvostruko državljanstvo i bijeg iz strane države. Sudac istrage prihvatio je prijedlog i protiv okrivljenika odredio istražni zatvor.