Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv tri osobe zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je podiglo optužnicu protiv hrvatskih državljana (1963., 1932. i 1958.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. i 2. al. 4. Kaznenog zakona. (6. 9. 2012.)

Okrivljenike se tereti da su od 21. svibnja 2004. do 30. travnja 2005. u Solinu, i to prvookrivljeni 49-godišnjak kao direktor trgovačkog društva iz Solina, drugookrivljeni 80-godišnjak kao stvarni voditelj poslovanja zajednički i dogovorno sa trećeokrivljenim 54-godišnjakom kao članom uprave jednog trgovačkog društva iz Zagreba; u nakani stjecanja neosnovane materijalne koristi trgovačkom društvu iz Solina; znajući da je poslovni račun solinskog društva u neprekidnoj blokadi od 2. veljače 2004. i znajući da to društvo ima prema proračunu Republike Hrvatske dugovanja s osnova poreza i trošarina u velikom iznosu kao i da nema poslovnu suradnju sa trgovačkim društvom iz Zagreba, u cilju onemogućavanja naplate navedenih potraživanja prema proračunu Republike Hrvatske usmjerili poslovanje solinskog društva preko zagrebačkog društva.
U tu su svrhu naplaćivali od dužnika potraživanja trgovačkog društva iz Solina te plaćali dugovanja vjerovnicima tog društva preko trgovačkog društva iz Zagreba, neistinito prikazujući da je zagrebačko trgovačko društvo davalo solinskom društvu pozajmice te razliku navodno utvrđenih međusobnih obveza i potraživanja zatvarali neistinitim kompenzacijama i cesijama, čime su uskratom sredstava prema proračunu Republike Hrvatske u iznosu od 3.280.487,09 kn pribavili neosnovanu materijalnu korist solinskom trgovačkom društvu.