Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 59-godišnjaka zbog pokušaja ubojstva

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1961.) zbog počinjenja kaznenog djela ubojstva u pokušaju iz članka 110. u svezi s člankom 34. Kaznenog zakona. (7. 5. 2020.)
Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je 20. ožujka 2020. oko 15,40 sati na području Županije splitsko–dalmatinske, tijekom verbalnog sukoba sa oštećenikom (1979.), svjestan da se u području vrata nalaze glavne krvne žile i drugi vitalni organi te pristajući da ga usmrti, skalpelom kojeg je držao u desnoj ruci, zamahnuo prema vratu oštećenika te ga zarezao po lijevoj strani vrata u duljini od osam centimetara. Oštećenik je uspio izbiti skalpel iz okrivljenikove ruke i u strahu za vlastiti život pobjegao prema kući zatražiti pomoć. 
U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika produlje mjere opreza iz članka 98. stavak 2. točke 2., 4., 5. i 9. Zakona o kaznenom postupku s obzirom da protiv okrivljenika egzistiraju mjere zabrane posjećivanja obiteljske kuće i područja oko nje unutar deset metara od žrtve, zabrane približavanja i uspostavljanja veze sa žrtvom te zabrane uhođenja i uznemiravanja žrtve.