Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podnijet istražni zahtjev protiv 29-godišnjaka zbog izazivanja prometne nesreće i nepružanja pomoći

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je Istražnom centru Županijskog suda u Splitu istražni zahtjev protiv 29-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće iz čl. 272. st. 1. i 3. Kaznenog zakona te nepružanja pomoći osobi koja je teško tjelesno ozlijeđena u prometnoj nesreći iz čl. 273. st. 1. KZ-a. (7. 7. 2011.)

Osnovano se sumnja da je 29-godišnjak oko 23,50 sati 5. srpnja 2011. u Kaštel Sućurcu, upravljao osobnim vozilom marke VW Golf prije stjecanja prava na upravljanje i brzinom od 90 km/h (ograničenje je 60 km/h) i ušao u raskrižje dok je za njegov smjer kretanja na semaforu bilo upaljeno crvene svjetlo zbog čega je udario u bočnu stranu osobnog automobila marke Fiat Bravo kojim je upravljao I. G., a koji je zadržavao smjer kretanja kroz raskrižje dok je na semaforu bilo upaljeno zeleno svjetlo. Od siline udara automobil Fiat Bravo se prevrnuo te klizeći udario u stup semafora uslijed čega su putnici u vozilu E. M. i N. L. teško ozlijeđeni, a J. G. je od zadobivenih ozljeda preminuo 6. srpnja 2011. u KBC Split. Iako je 29-godišnjak bio svjestan da su putnici u motornom vozilu u koje je udario zadobili teške tjelesne ozljede, napustio je mjesto događaja i ostavio ih u teškom stanju.
Protiv osumnjičenika je predloženo određivanje pritvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela s obzirom da je do sada bio više puta prekršajno kažnjavan zbog prometnih prekršaja, i činjenice da je protiv istog na snazi mjera opreza zabrane upravljanja motornim vozilom nakon što stekne uvjete za upravljanje u trajanju od 18 mjeseci. Navedeni prijedlog je prihvatio istražni sudac Županijskog suda u Splitu.