Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 33-godišnjaka zbog krivotvorenja isprave i prijevare

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedenih izvida, podiglo pred Općinskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1984.) zbog počinjenja produljenog kaznenog djela krivotvorenja isprave iz članka 278. stavak 3. Kaznenog zakona i produljenog kaznenog djela prijevare iz članka 236. stavak 1. KZ-a, sve u svezi s člankom 51. Kaznenog zakona. (7. 10. 2017.)
Okrivljeniku se stavlja na teret da je da je od rujna 2015. do prosinca 2015. godine na području Županije splitsko-dalmatinske; u nakani da se neosnovano materijalno okoriste ugovaratelji s kojima je kao agent za motorna vozila u trgovačkom društvu dogovarao sklapanje ugovora o obveznom osiguranju od automobilske odgovornosti; u šesnaest navrata neistinito prikazao ovlaštenim osobama trgovačkog društva da su ugovaratelji ostvarili pravo na bonus ili popust pri utvrđivanju visine premije, odnosno pravo na povlaštenu cijenu prilikom sklapanja police osiguranja od automobilske odgovornosti. 
Okrivljenika se tereti da je uporabom računala i skenera na izvorniku ugovora o trgovinskom zastupanju s pečatom i potpisom zastupnika u prodaji jednog društva na izvorniku rješenja nadležnog ministarstva s pečatom ministarstva i potpisom pomoćnika ministra mijenjao osnovne podatke koji se odnose na osobe ugovaratelja, njihova vozila i datume. Postupajući na opisani način okrivljenik je sastavio osam neistinitih ugovora o kupoprodaji vozila, osam neistinitih ugovora o trgovinskom zastupanju i osam neistinitih rješenja ministarstva koje je, u nakani da ih prikaže i upotrijebi kao istinite, priložio uz police osiguranja od automobilske odgovornosti. Trgovačko društvo je, ne sumnjajući u istinitost i vjerodostojnost isprava, na temelju tih rješenja odobrilo ugovarateljima popuste od 15 do 20 posto odnosno bonuse od 25  do 50 posto prilikom sklapanja polica osiguranja od automobilske odgovornosti za druga vozila. Počinjenjem ovih kaznenih djela trgovačko društvo je oštećeno za iznos od 12.562.66 kuna.