Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 41-godišnjaka zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu i nepružanja pomoći

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1977.) zbog počinjenja kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavak 1. i kaznenog djela nepružanja pomoći iz članka 123. stavak 2. Kaznenog zakona. (8. 2. 2018.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je 6. studenog 2017. oko 18,00 sati na području Županije splitsko-dalmatinske upravljao osobnim vozilom marke Smart ForTwo i postupio protivno odredbama članka 51. stavak 1., članka 38. stavak 2. i 1., te članka 199. stavak 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama odnosno nije se približio pješačkom prijelazu sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožava pješake i da može pravodobno zaustaviti svoje vozilo kako bi propustio pješake koji su već stupili na kolnik. Okrivljenika se tereti da je upravljao navedenim vozilom u vrijeme dok je bio pod utjecajem droge zbog čega su njegove vozačke sposobnosti bile smanjene, pa je, pristajući da vožnjom u takvom stanju ugrozi druge sudionike u prometu, dolaskom na mjesto događaja prednjim lijevim dijelom svog vozila udario i na kolnik oborio pješakinju (2000.) koja je prelazila kolnik po obilježenom pješačkom prijelazu od sjevera prema jugu.
Oštećenica je zadobila tešku tjelesnu ozljedu (prijelom lijeve ključne kosti, oguljotina i krvni podljev lijevog tjemenog dijela glave i potres mozga), a okrivljenik je napustio mjesto događaja prometne nesreće koju je sam izazvao ne pruživši oštećenici pomoć, iako je to mogao učiniti bez ikakve opasnosti za sebe ili drugoga.
U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika produlje određene mjere opreza do pravomoćnosti presude sukladno rješenju Županijskog suda u Splitu od 5. prosinca 2017. iz članka 98. stavak 2. točka 3. i 8. Zakona o kaznenom postupku koje se odnose na obvezu redovitog javljanja načelniku I. policijske postaje Split jednom tjedno i privremeno oduzimanje dozvole za upravljanje motornim vozilom.