Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 20-godišnjaka zbog silovanja, oštećenja tuđe stvari i prijetnje

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1999.) zbog počinjenja kaznenog djela silovanja iz članka 153. stavak 1. u svezi s člankom 152. stavak 1. Kaznenog zakona, kaznenog djela oštećenja tuđe stvari iz članka 235. stavak 1. KZ-a i kaznenog djela prijetnje iz članka 139. stavak 2. u svezi stavka 4. KZ-a. (8. 4. 2019.)
Okrivljeniku se stavlja na teret da je tijekom noći 31. prosinca 2018. i jutarnjih sati 1. siječnja 2019. u apartmanu na području Županije splitsko-dalmatinske, prilikom proslave dočeka nove godine u društvu svoje maloljetne djevojke i prijatelja, pod utjecajem alkohola u namjeri spolnog općenja s maloljetnom žrtvom (2001.) tražio od nje da odu u zasebnu sobu što je ona odbila. Okrivljenika se tereti da joj je prijetio, na silu ju podigao i ugurao u sobu te ju uz daljnje prijetnje bacio na krevet, a kad je otišla u drugu sobu, okrivljenik je krenuo za njom i nakon naguravanja udario je dlanom po licu i bacio na krevet te njeno opiranje pokušao svladati fizičkim nasiljem i daljnjim prijetnjama. Kad su njegovi prijatelji napustili apartman, okrivljenik je, tereti ga se, zaključao ulazna vrata, i uz fizičko nasilje svladao njen otpor, a kad se okrivljenik otrijeznio i kada mu se ona ponovno izričito usprotivila tražeći od njega da je pusti, okrivljenik je počinio kazneno djelo silovanja. Okrivljenika se tereti i da je istom prilikom, u alkoholiziranom stanju u nakani da nanese štetu u apartmanu, bacanjem čaša, pepeljara i drugih predmeta razbio ekran televizora, stakla na balkonskim vratima, komodu, ladicu kozmetičkog stola, kantu za smeće i više keramičkih pločica, oštetivši time vlasnika trgovačkog društva za iznos od 10.484,99 kuna. 
Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret i da je od kolovoza 2018. do 3. siječnja 2019. na području Županije splitsko-dalmatinske u više navrata maloljetnoj žrtvi, s ciljem da ju zastraši, govorio joj da će je ubiti, izbosti nožem, hvatao je za vrat i gušio te joj slao poruke prijetećeg sadržaja. Kad mu se žrtva požalila na tjelesne ozljede koje je od njega zadobila tijekom dočeka nove godine, okrivljenik joj je ponovo uputio riječi prijetnje.
U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će okrivljenik u slučaju da se nađe na slobodi počiniti kazneno djelo (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku).