Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 28-godišnjaka zbog trgovanja ljudima

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je 3. srpnja, nakon prvog ispitivanja u svojstvu osumnjičenika, donijelo rješenje o provođenju istrage protiv državljanina Bosne i Hercegovine (1992.) zbog počinjenja kaznenog djela trgovanja ljudima iz članka 106. stavak 1. Kaznenog zakona/11. (8. 7. 2020.)
Postoji osnovana sumnja da je 28-godišnji okrivljenik od veljače 2018. do 18. rujna 2019. preko jedne društvene mreže, pod lažnim imenom podnio zahtjev za prijateljstvom oštećenici, te kad su se neposredno upoznali i započeli vezu stvorio je kod nje emocionalnu ovisnost, pa ju na prijevaran način iz Republike Hrvatske nagovorio da dođe živjeti u Bosnu i Hercegovinu što je ona i učinila 11. srpnja 2018. Okrivljenik joj je, po njenom dolasku u Bosnu i Hercegovinu, oduzeo osobnu iskaznicu i mobitel, te joj onemogućio slobodno kretanje, pri čemu joj je učestalo govorio da će ju ošišati, da nikada neće vidjeti svoju obitelj, te ju je fizički napadao udarajući ju rukama po cijelom tijelu čime je kod nje, zbog straha, stvorio osjećaj poslušnosti i potpune kontrole, kao i mogućnosti manipulacije, a sve kako bi je prisilo na bavljenje prosjačenjem, što je ona činila u mjestu u Bosni i Hercegovini, obilazeći kuće i tražeći novac, koji je on zadržavao za sebe.
Osnovano se sumnja i da je oštećenicu 20. studenog 2018., u cilju da se neosnovano materijalno okoristi, nagovorio da autobusom odu u jedan grad na području Splitsko-dalmatinske županije, te joj je na graničnom prijelazu govorio da će ju uništiti ako nešto kaže, pa je ona iz straha u tom gradu, u poslovnici jednog teleoperatera sklopila pretplatnički ugovor za dva telefonska broja uz kupnju mobilnih uređaja ukupne vrijednosti 4.256,35 kuna, a zatim istog dana u poslovnici drugog teleoperatera sklopila pretplatnički ugovor uz kupnju dva mobitela ukupne vrijednosti 4.704, 61 kunu. Mobitele je predala okrivljeniku koji ih je dalje preprodao i novac zadržao za sebe nakon čega su se vratili u Bosnu i Hercegovinu.
Postoji osnovana sumnja da je 28-godišnjak 23. svibnja 2019., nakon uspostavljanja potpune kontrole nad oštećenicom, zajedno s njom legalno prešao preko državne granice iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku, te su odsjeli u gradu na području Splitsko-dalmatinske županije u apartmanu s njegovom peteročlanom obitelji, u malom stanu i u lošim životnim uvjetima pri čemu ju je prisiljavao na svakodnevni rad od 9,00 do 18,00 sati, na način da je skupljala plastične boce, prodavala ih i veći dio zarađenog novca predavala okrivljeniku, te manji dio ostavila za sebe bez njegova znanja za životne potrepštine, što je trajalo do 18. rujna 2019. godine.