Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv petorice okrivljenika zbog zlouporabe opojnih droga

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv hrvatskih državljana  J. M. (1983.), K. M. (1979.), T. A. (1985.), L. B. (1990.) i G. B. (1965.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe opojnih droga iz čl. 173. st. 2. Kaznenog zakona. (8. 9. 2011.)

Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su od prosinca 2010. do 13. lipnja 2011. na području Županije splitsko-dalmatinske nabavili radi prodaje većem broju kupaca drogu amfetamin zv. speed i ecstasy koju su preko okrivljenika G. B. i za sada nepoznate osobe nabavili iz Nizozemske i prodavali u količinama ukupne mase od po 50,00 i više grama. Pretragom osobnog vozila marke Alfa Romeo kojim se koristio okrivljenik T. A. pronađeno je 193,96 grama droge amfetamin, a pretragom osobnog vozila marke Fiat Stilo kojim je upravljao okrivljenik G. B. pronađeno je 1.505 tableta droge ecstasy i 3.217,50 grama amfetamina u prahu.
Okrivljenicima J. M. i K. M. stavlja se na teret da su početkom 2011. godine od za sada nepoznate osobe iz Zagreba radi daljnje prodaje nabavili veću neutvrđenu količinu halucinogenih gljiva koju su prodavali na području Županije splitsko-dalmatinske.
Okrivljeniku J. M. optužnicom se stavlja na teret da je od početka do 13. lipnja 2011. u iznajmljenom stanu na području Županije splitsko-dalmatinske uz pomoć adekvatne opreme radi daljnje prodaje zasadio i uzgojio 36 stabljika indijske konoplje tipa marihuana.
U optužnici je predloženo da se protiv svih okrivljenika produlji pritvor zbog postojanja osobitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će puštanjem na slobodu nastaviti sa počinjenjem kaznenih dijela, te zbog postojanja posebno teških okolnosti kaznenog djela s obzirom da je predmet kaznenog djela velika količina droga kojom se može ugroziti zdravlje velikog broja ljudi.