Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 54-godišnjaka zbog prijevare

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1963.) zbog počinjenja kaznenog djela prijevare iz članka 236. stavak 2. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona. (9. 3. 2017.)
Okrivljeniku se stavlja na teret da je 23. rujna 1999. na području Županije splitsko-dalmatinske; u nakani da se neosnovano znatno materijalno okoristi; podnio nadležnom ministarstvu odnosno nadležnoj područnoj jedinici odjela hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji jedinice regionalne samouprave zahtjev za priznavanje svojstva ratnog vojnog invalida. Okrivljenik je uz taj zahtjev priložio dvanaest lažnih liječničkih nalaza nekoliko liječnika koji se odnose na vrijeme od 10. listopada 1992. do 10. studenog 1994. iako je bio svjestan da ti nalazi nisu istiniti, a sve s ciljem lažnog prikazivanja kontinuiteta svog medicinskog liječenja od 7. listopada 1992. do dana podnošenja zahtjeva.
Službene osobe nadležne područne jedinice su, ne sumnjajući u istinitost i vjerodostojnost priloženih liječničkih nalaza, 4. studenog 1999. donijele rješenje kojim je okrivljeniku priznato svojstvo hrvatskog ratnog vojnog invalida, te su do 14. travnja 2001. donijeli još pet rješenja kojima je okrivljeniku priznato svojstvo hrvatskog ratnog vojnog invalida sa stupnjem invalidnosti od dvadeset posto.
Okrivljenika se tereti da je na temelju tih rješenja od 2000. godine pa nadalje ostvario pravo na osobnu invalidninu u varijabilnim mjesečnim iznosima i pravom na porezne olakšice pri obračunu poreza na dohodak te je s navedenih osnova, od 2000. do 29. travnja 2016., pribavio ne pripadajuću imovinsku korist u ukupnom iznosu od 97.461,30 kuna oštetivši za iznos proračun Republike Hrvatske.