Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 37-godišnjaka i trgovačkog društva

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1982.) zbog počinjenja kaznenih djela računalne prijevare iz članka 271. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona i kaznenih djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz članka 279. stavak 1. KZ-a, pri čemu je jedno kazneno djelo ostalo u pokušaju, a optužnica je podignuta i protiv trgovačkog društva iz Splita zbog kaznenog djela povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz članka 248. KZ-a u svezi s člankom 3. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. (9. 4. 2019.)

Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je tijekom studenog 2017. godine na području Županije splitsko-dalmatinske, kao osnivač i direktor trgovačkog društva iz Splita za usluge i trgovinu, s ciljem da za to društvo pribavi protupravnu imovinsku korist u znatnom iznosu, na neutvrđeni način došao do broja i kontrolnih CVV brojeva šest bankovnih kartica. Okrivljenika se tereti da je bez znanja i ovlaštenja vlasnika tih kartica u više navrata neovlašteno izvršio ručni unos u POS uređaj jedne banke bez prisutnosti kartice i njenog korisnika te na taj način inicirao više neovlaštenih transakcija u ukupnom iznosu od 179.308,00 kuna, koje su potom i odobrene. Tereti ga se da je u inkriminiranom razdoblju u svoje poslovne isprave, odnosno račune unosio neistinite podatke da se predmetna terećenja odnose na rezervaciju usluge najma broda sa skiperom, iako je znao da navedene osobe nisu naručile predmetnu uslugu. Počinjenjem predmetnih kaznenih djela trgovačko društvo iz Splita pribavilo je protupravnu imovinsku korist u iznosu od 179.308,00 kuna, za koji je oštećena jedna kartična kuća.
Optužnicom se okrivljenika tereti da je od 15. do 17. studenog 2017. na području Županije splitsko-dalmatinske, kao osnivač i direktor trgovačkog društva iz Splita za usluge i trgovinu, s ciljem da za to društvo pribavi protupravnu imovinsku korist u znatnom iznosu na neutvrđeni način došao do broja bankovne kartice i kontrolnih CVV brojeva bankovne kartice, inozemne banke izdavatelja, čiji identitet korisnika nije utvrđen. Okrivljenik je, tereti ga se, bez znanja i odobrenja vlasnika kartice, inicirao dvije transakcije u iznosima od 86.900,00 kuna i 89.100,00 kuna, te je u svoje poslovne knjige unio neistinite podatke da se predmetna terećenja odnose na rezervaciju usluge najma broda sa skiperom, iako je znao da navedena osoba nije naručila predmetnu uslugu. Za terećenje predmetne kartice po navedenim transakcijama za navodnu rezervaciju usluge najma broda izradio je dva obrasca koje je i potpisao u ime navedene osobe i dostavio ih u kartičnu kuću koja je stornirala predmetne transakcije, odnosno nije izvršio plaćanja prema navedenom prodajnom mjestu po navedenim terećenjima te kartice.
Okrivljenika se tereti i da je od 11. do 17. studenog 2017. na području Županije splitsko-dalmatinske, kao osnivač i direktor trgovačkog društva iz Splita za usluge i trgovinu, poslovne knjige vodio protivno članku 7. Zakona o računovodstvu, odnosno u poslovnim knjigama, i to IRA-knjizi izlaznih računa okrivljenik nije evidentirao šest računa iz studenog 2017. godine koje je prethodno evidentirao u programu fiskalne blagajne i dostavio ih kartičnoj kući. Okrivljenik je kao direktor društva, tereti ga se, trebao skrbiti o urednom vođenju poslovnih knjiga te je predmetnu dokumentaciju bio dužan dostaviti knjigovodstvenom obrtu i omogućiti ispunjavanje obveza temeljenih na zakonskim propisima, što je propustio učiniti. 

Optužnicom se trgovačkom društvu iz Splita stavlja na teret da je kaznenim djelom koje je počinio okrivljenik povredom dužnosti postupilo protivno odredbi članka 7. Zakona o računovodstvu i nije vodilo poslovne knjige koje je po zakonu obvezno voditi tako da je otežalo preglednost poslovanja i imovinskog stanja.