Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitana petorica osumnjičenika i predloženo određivanje istražnog zatvora

Zamjenica općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu ispitala je petoricu osumnjičenih hrvatskih državljana (1996., 1996., 1998., 1998. i 2000.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo nasilničkog ponašanja iz članka 323.a u svezi članka 87. stavak 21. Kaznenog zakona. (9. 8. 2019.)
Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici 5. kolovoza 2019. oko 23,30 sati u Sinju, zajednički i dogovorno došli u pekarski obrt te zbog netrpeljivosti prema osobama albanske nacionalnosti i u cilju da zastraše zaposlenicu pekare i povrijede njeno dostojanstvo, bez ikakvog povoda razbacivali hranu i piće po unutrašnjosti prodajnog prostora pekare. Svaki osumnjičenik je naručio po jedan proizvod i kada im je zaposlenica (1995.) dala naručenu hranu, osnovano se sumnja da su ju razmazivali po staklenoj plohi rashladne vitrine, prodajnom pultu, hladnjaku i unutrašnjoj strani zidova prodajnog prostora te ju na kraju bacili prema zaposlenici i policama s izloženim artiklima. Osumnjičenici su potom bez dopuštenja osoblja i bez namjere plaćanja vadili iz hladnjaka unutar prodajnog prostora gazirana pića i jogurte te ih otvarali i njihov sadržaj prolijevali po unutrašnjosti pekare i namještaju, a ambalažu razbacali po prodajnom prostoru istovremeno psujući zaposlenicu te izgovarajući razne pogrdne izraze koji su se odnosili na vlasnika pekarnice u smislu njegove albanske nacionalnosti. Postoji osnovana sumnja i da su prilikom odlaska ponovili kako nisu završili s opisanim čime su ponizili zaposlenicu i kod nje izazvali strah za vlastitu sigurnost.
Nakon ispitivanja osumnjičenika, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog postojanja opasnosti da će boravkom na slobodi utjecati na svjedoke te na taj način ometati kazneni postupak i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage Županijskog suda u Splitu djelomično je prihvatio ovaj prijedlog i protiv svih osumnjičenika odredio istražni zatvor zbog osobitih okolnosti koje potvrđuju postojanje opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.