Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv dvanaestorice okrivljenika zbog prijevara i krivotvorenja isprave

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedenog istraživanja, podiglo pred Općinskim sudom u Splitu optužnicu protiv dvanaestorice hrvatskih državljana (1965., 1983., 1986., 1956., 1967., 1983., 1963., 1973., 1982., 1972., 1962. i 1964.) zbog počinjenja produljenog kaznenog prijevare iz članka 236. stavak 2. Kaznenog zakona i produljenog kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz članka 279. stavak 1. i 2. KZ-a. (10. 4. 2018.)

Okrivljenicima se stavlja na teret da su od 27. siječnja 2014. do 12. rujna 2016. na području Županije splitsko-dalmatinske; u nakani pribavljanja protupravne imovinske koristi u znatnom iznosu; lažnim prikazivanjem činjenica doveli u zabludu kupce vozila uvezenih u Republiku Hrvatsku iz drugih država Europske unije. Okrivljenike se tereti da su kupcima vozila obećavali posredovanja ili ubrzavanja procedure obračuna i plaćanja posebnog poreza na stjecanje rabljenih motornih vozila u postupcima pred područnim carinskim uredima nadležnog ministarstva. Usluge posredovanja za koje nisu bili ovlašteni, naplaćivali su najmanje 400,00 kuna pa do 1.500,00 kuna, a do kupaca su došli osobnim kontaktima ili preko posrednika te su im prilagali lažne račune o kupnji vozila od tvrtke sa sjedištem u Republici Sloveniji.

Prvookrivljenika se tereti da je kao direktor ove tvrtke osobno izradio, na temelju podataka o kupcima i vozilima do kojih je došao u kontaktu s kupcima ili od drugih okrivljenika, lažne račune kojima su prikrivali svojstvo prodavatelja vozila (fizičke osobe iz država Europske unije) slijedom čega su pojedini okrivljenici ili kupci vozila koji nisu bili upoznati s činjenicom da se radi o lažnim računima, dokumentaciju potrebnu za izračun posebnog poreza na stjecanje rabljenih motornih vozila prilagali carinskim službenicima koji su donosili porezna rješenja. U sklopu ove dokumentacije su bili i lažni računi prvookrivljenikove tvrtke i zbog tako prikazanih činjenica o prodavatelju vozila carinski službenici nisu ta rješenja dostavljali na daljnje postupanje poreznoj upravi na obračun posebnog poreza na stjecanje rabljenih motornih vozila. Zbog svega opisanog, vlasnici vozila su u konačnici bili oslobođeni daljnjeg postupka oporezivanja odnosno plaćanja posebnog poreza na stjecanje rabljenih motornih vozila sukladno odredbama članka 26. Zakona o posebnom porezu na motorna vozila.
Postupajući na prethodno opisani način, okrivljenici su od 133-oje vlasnika vozila pribavili protupravnu imovinsku korist, uzimajući im za poslove posredovanja ili ubrzavanja postupka pred carinskim tijelima koju su međusobno podijelili u nepoznatom omjeru (iznos od najmanje 105.428,50 kuna).
Dovođenjem u zabludu carinskih službenika o potrebi daljnjeg oporezivanja uvezenih vozila, okrivljenike se tereti da su oštetili državni proračun Republike Hrvatske za iznos od najmanje 267.845,80 kuna, odnosno za iznos posebnog poreza na stjecanje rabljenih motornih vozila koji je trebao biti obračunat i naplaćen kupcima vozila da su u dokumentaciji za obračun tog poreza bili priloženi originalni računi o kupnji vozila od fizičkih osoba iz država Europske unije.
U optužnici je predloženo da se temeljem odredbe članka 77. stavak 1. Kaznenog zakona od prvookrivljenika oduzme novčani iznos od 105.428,50 kuna kao imovinska korist ostvarena kaznenim djelima. Temeljem odredbe članka 154. i 155. Zakona o kaznenom postupku, u optužnici je u ime Republike Hrvatske podnesen prijedlog za ostvarivanje imovinskopravnog zahtjeva isplatom iznosa od 257.701,92 kuna i na temelju odredbe članka 158. stavak 1. Zakona o kaznenom postupku predlaže se da sud oštećeniku Republici Hrvatskoj dosudi imovinskopravni zahtjev na način da prvookrivljenika obveže na isplatu ovog iznosa.