Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 50-godišnjakinje zbog razbojništva

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatske državljanke (1970.) zbog počinjenja kaznenog djela razbojništva iz članka 230. stavak 2. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona. (10. 11. 2020.)
Okrivljenu 50-godišnjakinju se tereti da je 10. lipnja 2020. oko 1,10 sati u Splitu, u stanju u kojem nije bila u mogućnosti shvatiti značenje svojih postupaka i upravljati njima, a radi pribavljanja nepripadne koristi, došla do jednog ugostiteljskog objekta i ulaskom u objekt pristupila pultu te zatražila od zaposlenice da joj proda kutiju cigareta. Kad joj je zaposlenica ponudila cigarete i zatražila od nje da ih plati, okrivljenica je, tereti ju se, uperila prema zaposlenici kuhinjski nož i zaprijetila joj da će ju ubiti ako joj ne da cigarete. Zaposlenica je, u strahu za vlastiti život, odložila na pult kutiju cigareta koju je okrivljenica uzela i udaljila se u nepoznatom pravcu. 
U optužnici je predloženo da Županijski sud u Splitu na temelju odredbe članka 551. stavak 1. Zakona o kaznenom postupku odredi istražni zatvor prema okrivljenici na temelju odredbe članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku.
Na temelju odredbe članka 550. stavak 1. Zakona o kaznenom postupku u optužnici je postavljen zahtjev da sud nakon rasprave utvrdi da je okrivljenica u stanju neubrojivosti počinila protupravno djelo zakonskih obilježja kaznenog djela razbojništva iz članka 230. stavak 2. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona i da okrivljenici odredi smještaj prema odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama.