Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv trojice osumnjičenika

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana (1994., 1994. i 1996.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo razbojništva iz članka 230. stavak 2. Kaznenog zakona i kazneno djelo teške tjelesne ozljede u pokušaju iz članka 118. stavak 2. KZ-a i u svezi s člankom 87. stavak 21. KZ-a. (11. 2. 2019.)
Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici 9. veljače 2019. oko 13,35 sati u Splitu postupali zajednički i dogovorno na način da su u ugostiteljskom objektu pristupili trojici mladića i zbog izrazite netrpeljivosti prema osobama druge nacionalnosti više ih puta udarali šakama i nogama te palicama i drugim neutvrđenim predmetima po tijelu nazivajući ih pogrdnim imenima. U nakani neovlaštenog pribavljanja predmeta osumnjičenici su, osnovano se sumnja, zahtijevali od jednog od mladića da im preda odjeću s klupskim oznakama uz riječi prijetnje. Dvojica mladića su uspjela pobjeći dok su za trećim mladićem osumnjičenici nastavili trčati s teleskopskom palicom u ruci i noževima, a oštećeni mladić je od straha skočio u more, dok su osumnjičenici i dalje, uz prijetnje, zahtijevali od njega da im preda odjeću s klupskim obilježjima, što je mladić u strahu za vlastiti život i učinio.
Osumnjičenici su se udaljili s mjesta događaja odnoseći sa sobom trenerku i majicu čime su si pribavili neosnovanu materijalnu korist u iznosu od tisuću kuna, a oštećeni mladić je zadobio tjelesnu ozljedu (hematom dorzuma nosa i frontalno desno).
Nakon ispitivanja osumnjičenika, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ponoviti kazneno djelo (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku).