Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 28-godišnjaka zbog pokušaja ubojstva, tjelesne ozljede, oštećenja tuđe stvari i prijetnje

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1993.) zbog počinjenja kaznenog djela ubojstva u pokušaju iz članka 110. u svezi člankom 34. Kaznenog zakona, kaznenog djela tjelesne ozljede iz članka 117. stavak 1. i 2. KZ-a, kaznenog djela prijetnje iz članka 139. stavak 2. KZ-a i kaznenog djela oštećenja tuđe stvari iz članka 235. stavak 1. KZ-a. (11. 2. 2021.)
Okrivljenog 28-godišnjaka se tereti da je tijekom noći 11./12. studenog 2020., od 22,20 do 1,40 sati, u prizemlju obiteljske kuće u mjestu Blizna Donja (općina Marina), u cilju oduzimanja života svom djedu (1941.) udario ga sa, za sada, neutvrđenim tupotvrdim predmetom više puta po glavi i tijelu i nanio mu brojne ozljede koje u svojoj cjelini predstavljaju osobito tešku i po život opasnu ozljedu (razderotine, krvni podljevi, oguljotine, prijelom lijeve sljepoočne kosti, krvarenje pod tvrdu i meku moždanicu te nagnječenje mozga). Okrivljenik se potom udaljio s mjesta događaja, a oštećenik je pronađen u jutarnjim satima u besvjesnom stanju i život mu je spašen hitnom medicinskom intervencijom.
Okrivljenika se tereti da je 12. studenog 2020. oko 2,15 sati udarcima nogom odvalio ulazna vrata stana svoga brata (1989.) u Trogiru i ušao u stan i sobu u kojoj je brat spavao sa suprugom i malodobnim djetetom. Okrivljenik je, tereti ga se, s nakanom nanošenja tjelesnih ozljeda uhvatio brata rukama za glavu i nanio mu ozljede lake naravi (ozljede lijevog oka i kapka), a potom je, u nakani da ga zastraši, uputio mu riječi prijetnje koje su kod oštećenika izazvale osjećaj straha i osobne ugroženosti.
Okrivljenik je, tereti ga se, 12. studenog 2020. oko 2,20 sati, u nakani nanošenja materijalne štete razbio staklo prozora verande na obiteljskoj kući oštećenice (1977.) u Trogiru i zavlačenjem ruke kroz nastali otvor otključao vrata te ušao u verandu iz koje je guranjem ulaznih vrata pokušavao ući u stan, no u tome nije uspio. Počinjenjem ovog kaznenog djela nastupila je šteta u iznosu od tisuću kuna.
Optužnicom se okrivljenika tereti da je 11. studenog 2020. oko 8,00 sati u obiteljskoj kući u Kaštel Novom, u nakani da zastraši oca (1966.), držeći u ruci kuhinjski nož obratio mu se prijetećim riječima, a neposredno nakon toga okrivljenik je iz sobe uzeo igračku koju je razbio te iz garaže donio drveni pladanj kojeg je razbio udarcem od pod. Opisano okrivljenikovo postupanje izazvalo je kod oštećenika osjećaj straha i osobne ugroženosti. 
U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika odredi istražni zatvor zbog postojanja opasnosti da će okrivljenik boravkom na slobodi utjecati na svjedoke i na taj način onemogućiti nesmetano vođenje ovog kaznenog postupka, kao i zbog postojanja okolnosti koje opravdavaju bojazan da će boravkom na slobodi ponoviti kazneno djelo (čl. 123. st. 1. t. 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku).