Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 22-godišnjaka zbog pokušaja prisile prema službenoj osobi i prijetnji

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedenog istraživanja, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1997.) zbog počinjenja kaznenog djela prisile prema službenoj osobi u pokušaju iz članka 314. stavak 2. u svezi sa člankom 34. Kaznenog zakona i zbog kaznenih djela prijetnje iz članka 139. stavak 3. u svezi sa stavkom 2. KZ-a. (11. 3. 2019.)
Okrivljeniku se stavlja na teret da je 16. rujna 2018. oko 5,00 sati na području Županije splitsko-dalmatinske, pod utjecajem alkohola (koncentracija alkohola od 1,61 g/kg) sudjelovao u narušavanju javnog reda i mira u sukobu s nekoliko mladića. Policijski službenici su prilikom intervencije smjestili okrivljenika na zadnje sjedište službenog vozila, a on se, u nakani da ih spriječi u policijskom postupanju, digao i lupao šakama po suvozačevom sjedištu vrijeđajući ih i prijeteći im. Tereti ga se da je pokušao otvoriti vrata i pobjeći iz vozila, ali su ga policijski službenici uhvatili za ruke, a neposredno nakon toga okrivljenik je ugrizao prste desne ruke policijskog službenika. Policijski službenici koji su došli pomoći svojim kolegama, poprskali su okrivljenika sprejem s nadražujućom tvari i uspjeli mu vezati ruke. 
Kad su policijski službenici vozilom odvezli okrivljenika u stanicu Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja zbog tjelesnih ozljeda koje je zadobio u prethodnom sukobu s mladićima, okrivljenik je, tereti ga se, prilikom izlaska iz vozila nastavio s vrijeđanjem policijskih službenika i lupao glavom po službenom vozilu, te je jednog policijskog službenika ugrizao za desnu potkoljenicu, a po povratku iz stanice Hitne medicinske pomoći u prostorijama Postaje granične policije, trojici prisutnih policijskih službenika je prijetio smrću.