Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 43-godišnjakinje zbog pokušaja iznude i lažnog prijavljivanja kaznenog djela

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatske državljanke (1976.) zbog počinjenja kaznenih djela iznude u pokušaju iz članka 243. stavak 2. u svezi stavka 1. i u svezi članka 34. Kaznenog zakona i kaznenog djela lažnog prijavljivanja kaznenog djela iz članka 304. stavak 3. KZ-a. (11. 6. 2019.)

Okrivljenici se stavlja na teret da je 6. srpnja 2018. na području Županije splitsko-dalmatinske, s ciljem pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi svom susjedu i poznaniku (vlasnik autoservisa i pizzerie) na njegov mobilni uređaj poslala SMS poruke prijetećeg sadržaja kojim traži predaju novca u iznosu od 20.000,00 eura. Navedene SMS poruke i poziv su kod žrtve izazvale strah i uznemirenost pa je nadležnoj policijskoj postaji podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog počinjenja kaznenog djela iznude u pokušaju na njegovu štetu.
Okrivljenicu se tereti i da je 20. srpnja 2018. na području Županije splitsko-dalmatinske, s ciljem pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi, svom poznaniku i voditelju poslovanja trgovačkog društva, na njegov mobilni uređaj poslala SMS poruke prijetećeg sadržaja kojim traži predaju novca u iznosu od 40.000,00 eura, kako su te poruke kod njega izazvale strah i uznemirenost tako je nadležnoj policijskoj postaji podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog počinjenja kaznenog djela iznude u pokušaju na njegovu  štetu.
Tereti ju se da je nakon tri dana, 23. srpnja 2018. na području iste županije, s ciljem pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi, svom poznaniku, a ujedno vlasniku ugostiteljskog obrta, na njegov mobilni uređaj poslala SMS poruke prijetećeg sadržaja kojima traži predaju novca u iznosu od 150.000,00 kuna. Žrtva je uslijed sadržaja poruka osjetila strah i uznemirenost te je nadležnoj policijskoj postaji podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog počinjenja kaznenog djela iznude u pokušaju na njegovu štetu.
Istog dana okrivljenica je, tereti ju se, na području iste županije, s ciljem pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi, vlasnici apartmana na njezin mobilni uređaj poslala SMS poruku prijetećeg sadržaja kojom traži predaju novca u iznosu od 30.000,00 eura koja je kod žrtve izazvala strah i uznemirenost pa je ona podnijela nadležnoj policijskoj postaji kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog počinjenja kaznenog djela iznude u pokušaju na njezinu štetu.

Okrivljenicu se tereti da je potom sutradan, 24. srpnja 2018. na području iste županije, svjesna da to što prijavljuje nije istina i u cilju lažnog prijavljivanja, nepozvana pristupila u policijsku postaju te na zapisnik podnijela kaznenu prijavu protiv dva nepoznata počinitelja odnosno da su je dvojica muškaraca između 28. i 30. lipnja 2018. u vremenu od 00,30 sati do 1,10 sati, na putu od posla do adrese stanovanja, protupravno lišili slobode na način da ju je jedan muškarac na silu ugurao u vozilo, a potom su je odvezli na njoj nepoznato mjesto i naredili da se skine. Navela je da su je nakon toga fotografirali ili snimali te kasnije ucjenjivali objavom njenih nagih fotografija ako im ne preda novčani iznos od najmanje 240.000,00 kuna, koji im je ona predala u više navrata.