Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitana trojica osumnjičenika i određen istražni zatvor

Zamjenik općinskog državnog odvjetništva u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu ispitao je trojicu hrvatskih državljana (1999., 2000. i 1996.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo nasilničkog ponašanja iz članka 323.a  Kaznenog zakona. (11. 7. 2019.)
Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici 6. srpnja 2019. oko 3,50 sati na području Županije splitsko–dalmatinske, postupili zajednički i dogovorno na način da su nakon što je osumnjičenik (1996.) rekao da su Bad Blue Boysi stigli, potrčali u smjeru kojim se kretao oštećenik (1992.). Osumnjičenici su ga zaustavili i natjerali da kaže "Hajduk živi vječno" smatrajući da je on član te navijačke skupine, a u cilju da ga zastraše i povrijede njegovo dostojanstvo, pa ga je trećeosumnjičenik (1996.) bez ikakvog povoda udario više puta šakom po glavi, leđima i vratu. Nakon toga su, osnovano se sumnja, svi osumnjičenici tražili od njega da pokaže svoju osobnu iskaznicu, što je on iz straha za svoju sigurnost i učinio, te su ga natjerali da ju prisloni na svoja prsa i tada su ga prva dvojica osumnjičenika fotografirali mobilnim telefonom, nakon čega su ga dvojica osumnjičenika (1996.) fizički napali udarajući ga šakama po raznim dijelovima tijela nanijevši mi površinske rane po ramenu i leđima. Prvoosumnjičenik ga je, osnovano se sumnja, porezao nožem ili sličnim oštrim predmetom po nadlaktici lijeve ruke i zatim mu zaprijetio, a postupanje osumnjičenika ponizilo je žrtvu i kod njega izazvalo strah za njegovu sigurnost.
Nakon ispitivanja osumnjičenika, zamjenik općinskog državnog odvjetnika podnio je sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku) koji je sudac istrage prihvatio i odredio istražni zatvor.