Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Određen istražni zatvor protiv trojice osumnjičenika

Dežurni zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu ispitao je trojicu hrvatskih državljana (1990., 1987. i 1987.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz članka 190. stavak 2. Kaznenog zakona. (11. 12. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici od početka prosinca 2017. do 9. prosinca 2017. na području Županije splitsko-dalmatinske; protivno odredbi članka 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, radi kupovine, spremanja i daljnje prodaje droge amfetamin i marihuane koji se nalaze na Popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga, te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga; od za sada nepoznatih osoba nabavili najmanje 18 kilograma i 498 grama droge amfetamin tzv. speed, koju su potom odnosili u obiteljsku kuću prvoosumnjičenika, gdje bi ju zajedno miješali, vagali i prepakirali u manja pakiranja. Pakiranu drogu prodavali su zainteresiranim kupcima s kojima bi se o mjestu, vremenu, cijeni i količini isporuke dogovarali usmeno ili putem svojih mobilnih telefona, a prodaju su obavljali na različitim dogovorenim lokacijama. Drugoosumnjičenik je 9. prosinca 2017. oko 16,00 sati zatečen u osobnom vozilu marke BMW, a trećeosumnjičenik u osobnom vozilu marke Peugeot te je istog dana pretragom vozila kojim je upravljao drugoosumnjičenik pronađena jedna PVC kutija za alat, crne boje, marke Stanley, u kojoj je bilo pet prozirnih vakuumiranih PVC vrećica sa sadržajem droge amfetamin (ukupne težine 5.259 grama), jedan uređaj za vakumiranje marke Gorenje sa tragovima droge amfetamin, deset vrećica za vakumiranje različitih veličina te jedna prozirna PVC vrećica sa sadržajem bijele nepoznate materije (ukupne mase 584 grama). Kutija s drogom i uređajem za vakumiranje je neposredno prije zaticanja prenesena iz osobnog vozila marke Peugeot kojim je upravljao trećeosumnjičenik. Drugoosumnjičenik je prilikom zaticanja dragovoljno izručio novčani iznos od 11.300,00 kuna, dok je trećeosumnjičenik izručio iznos od 6.200,00 kuna koji potječe od prodaje droge. Pretragom obiteljske kuće koju koristi prvoosumnjičenik pronađeno je prozirnih PVC paketa sa sadržajem droge amfetamin (ukupne mase 13.239 grama), crna digitalna vaga za precizno mjerenje marke Classe sa tragovima droge amfetamin, električni mikser marke Tefal, metalna žlica, zaštitna maska zelene boje, dvije bijele gumene rukavice, boca tamno smeđe boje sa sadržajem nepoznate tekućine, kartonska kutija uređaja za vakumiranje marke Gorenje, plastična kutija s crvenim poklopcem, dvije plastične kante, plastična kanta bijele boje, sve sa tragovima droge amfetamin te 15 stabljika biljke cannabis sativa tipa droge marihuana (visine od 50 do 82 cm) i tri halogene lampe s reflektirajućom folijom sa tri komada trafo uređaja s pripadajućim kabelima napajanja.

Nakon ispitivanja osumnjičenika, dežurni zamjenik općinskog državnog odvjetnika donio je rješenje o provođenju istrage protiv trojice osumnjičenika zbog predmetnog kaznenog djela te je sucu istrage Županijskog suda u Splitu podnesen prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog postojanja osobitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičenici puštanjem na slobodu nastaviti s počinjenjem kaznenih djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenog postupka). Sudac istrage Županijskog suda u Splitu prihvatio je ovaj prijedlog i protiv svih osumnjičenika odredio istražni zatvor.