Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 38-godišnjaka i određen istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1978.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ugrožavanje posebnih vrsta prometa iz članka 225. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona, a  kažnjivo po članku 225. stavku 5. Kaznenog zakona. (12. 7. 2016.)
Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik oko 14,20 sati 5. srpnja 2016. na predjelu akvatorija dalmatinskog otoka upravljajući gumenjakom na kojem je prevozio šest državljana Kraljevine Švedske postupio protivno odredbama Pomorskog zakonika i Pravilnika o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske te načinu i uvjetima obavljanja nadzora i upravljanja pomorskim prometom. Prilikom vožnje, osnovano se sumnja, okrivljenik se nije kretao sigurnosnom brzinom kojom bi mogao poduzeti pravilnu i djelotvornu radnju za izbjegavanje sudara i zaustaviti gumenjak na odgovarajućoj udaljenosti. U jednom trenutku okrivljenik je prouzročio pomorsku nesreću na način da je prednjim dijelom gumenjaka udario u lijevi pramčani dio jahte koja se kretala u smjeru drugog dalmatinskog otoka te je od ovog udara državljanin Kraljevine Švedske (1985.) zadobio kompresivni prijelom prvog slabinskog kralješka i nagnječenje mozga, a državljanka Kraljevine Švedske (1991.) krvarenje u glavi ispod mekane moždane ovojnice, odnosno ozljede teške naravi. Ostali putnici su upali u more.
Nakon ispitivanja okrivljenika, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti utjecaja na svjedoke i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage djelomično je prihvatio ovaj prijedlog i protiv okrivljenika odredio istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.