Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitana dvojica osumnjičenika i određen istražni zatvor

Zamjenica općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu provela je dokaznu radnju ispitivanja državljanina Republike Bugarske (1974.) i državljanina Republike Poljske (1958.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe naprava iz članka 272. stavak 1. Kaznenog zakona. (12. 8. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici, zajednički i dogovorno, neutvrđenog dana tijekom ljeta 2019. godine na području Splita, na bankomatu na akceptor za kartice postavili uređaj za snimanje magnetskog zapisa s platnih kartica tzv. skimmer, kao i uređaj s mikrokamerom i memorijskom karticom namijenjen snimanju tipkovnice prilikom unosa PIN-a, odnosno četveroznamenkastog identifikacijskog broja. Osnovano se sumnja da su osumnjičenike, u nakani da pomoću tog uređaja snime podatke kako bi se njima dalje koristili, 8. kolovoza 2019. oko 20,50 sati prilikom demontiranja navedenih naprava zatekli policijski službenici, te da je prvoosumnjičenik (1974.) u torbici koju je nosio na prsima držao uređaj s mikrokamerom i memorijskom karticom namijenjen snimanju tipkovnice prilikom unosa PIN-a kojeg je neposredno prije skinuo s bankomata.
Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon ispitivanja osumnjičenika, podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv obojice osumnjičenika zbog postojanja opasnosti od bijega s obzirom da osumnjičenici ni na koji način niti poslom, niti obitelji ili boravištem nisu vezani za Republiku Hrvatsku (čl. 123. st. 1. toč. 1. Zakona o kaznenom postupku).
Sudac istrage Županijskog suda u Splitu prihvatio je navedeni prijedlog i protiv osumnjičenika odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.