Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv dvoje okrivljenika zbog dva razbojništva

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je 30. rujna, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1995.) i hrvatske državljanke (1987.) zbog, u stjecaju, počinjenog kaznenog djela razbojništva iz članka 230. stavak 1. u svezi članka 34. Kaznenog zakona/11 i kaznenog djela razbojništva iz članka 230. stavak 1. KZ/11. (12. 10. 2020.)
Drugookrivljenici se stavlja na teret da se 30. kolovoza 2019. u Splitu, sastala s oštećenikom u jednom kafiću i primijetila da on kod sebe ima veću količinu novaca te o tome, sukladno prethodnom dogovoru, obavijestila prvookrivljenika. Prvookrivljenika se tereti da je nakon oštećenikova izlaska iz kafića udario ga nekoliko puta šakom u glavu pri čemu je ovaj pao na tlo te mu je uporabom sile pokušao uzeti torbicu, no u tome nije uspio. Potom se udaljio u nepoznatom smjeru ostavivši ozlijeđenog oštećenika (zadobio višestruke tjelesne ozljede) na tlu nakon čega mu je prišla drugookrivljenica i odvezla ga liječniku govoreći mu da ih ne prijavi.
Optužnicom im se stavlja na teret da su 31. kolovoza 2019. oko dva sata u noći na parkiralištu kod jedne trgovine u Marini, zajednički i dogovorno, a nakon što se u svom vozilu drugookrivljenica našla s oštećenikom, te se u jednom trenutku udaljila iz vozila što je bio znak prvookrivljeniku da zajedno s još jednim, za sada nepoznatim muškarcem, priđu vozilu i izvuku oštećenika s mjesta suvozača. Tereti ga se da su oborili oštećenika na tlo i više ga puta udarili nogama te su mu istrgnuli torbicu u kojoj je bio mobitel, kartice zdravstvenog i dopunskog osiguranja te novčani iznos od 20.000,00 kuna koji su uzeli i zadržali za sebe, oštetivši ga za navedeni iznos.