Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitan 30-godišnjak i određen istražni zatvor

Nakon ispitivanja osumnjičenika, zamjenik Županijskog državnog odvjetništva u Splitu podnio je sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv hrvatskog državljanina (1986.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio dva kaznena djela ubojstva u pokušaju iz članka 110. u svezi člankom 34. Kaznenog zakona. (13. 5. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da je 30-godišnjak 2. svibnja 2016. oko 13,00 sati na području Županije splitsko-dalmatinske; nakon dogovorenog susreta i kratkog razgovora s oštećenicima povodom ranijih fizičkih sukoba s gostima ugostiteljskih objekata u kojima usluge zaštite pruža jedan od oštećenika; s ciljem da ih usmrti, iz pištolja nepoznate marke ispalio nekoliko hitaca prema  oštećeniku (1979.) nanijevši mu laku ozljedu (razderotina s unutrašnje strane lijevog bedra). Kada je oštećenik (1981.) poviknuo "nemoj, zašto to radiš?", osumnjičenik je ispalio prema njemu hitac zadavši mu tešku ozljedu (prostrijelna rana s posljedičnom frakturom bedrene kosti). U trenutku kad je oštećenik (1979.) počeo bježati, osumnjičeni 30-godišnjak je trčeći za njim ispalio iz pištolja još nekoliko hitaca prema njemu. Nakon počinjenja kaznenog djela osumnjičenik se udaljio s mjesta događaja, ali se u 13,00 sati 12. svibnja 2016. dragovoljno prijavio policijskim službenicima Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu predložilo je da se protiv osumnjičenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage Županijskog suda u Splitu je protiv osumnjičenika odredio istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i odredio jamstvo u visini od 150.000,00 kuna u novcu pri čemu uplata može zamijeniti istražni zatvor, a odbio je prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti utjecaja na svjedoke. Ovo će državno odvjetništvo podnijeti žalbu protiv rješenja suca istrage o određivanju jamstva i odbijanju prijedloga za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti utjecaja na svjedoke.