Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Određen istražni zatvor protiv dvoje osumnjičenika

Zamjenik Općinskog državnog odvjetništva u Splitu je ispitao hrvatskog državljanina (1977.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio četiri kaznena djela, i to jedno kazneno djelo protiv zdravlja ljudi neovlaštenom proizvodnjom i prometom drogama iz čl. 190. st. 2. u svezi st. 1. Kaznenog zakona, jedno kazneno djelo protiv javnog reda prisilom prema službenoj osobi iz čl. 314. st. 2. u svezi st. 1. KZ-a, jedno kazneno djelo protiv pravosuđa sprječavanjem dokazivanja iz čl. 306. st. 2. KZ-a i jedno kazneno djelo protiv života i tijela teškom tjelesnom ozljedom iz čl. 118. st. 1. KZ-a. (13. 6. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici od 19. travnja 2016. do 9. lipnja 2016. na području Županije splitsko-dalmatinske; zajednički i prema prethodnom dogovoru; prvoosumnjičenik od za sada nepoznatih osoba nabavljao drogu heroin koju bi potom odnosio u obiteljsku kuću i druge neutvrđene lokacije, gdje bi ju vagao i prepakirao u manja pakovanja (u količinama od 0.3 do 20 grama). Osnovano se sumnja da je drogu prodavao po cijeni od oko 400,00 kuna za jedan gram zainteresiranim kupcima s kojima bi se o mjestu, vremenu, cijeni i količini isporuke dogovarao putem mobilnog telefona. Slijedom toga je u najmanje šest navrata prvoosumnjičenik putem mobilnog telefona dogovorio s drugoosumnjičenicom prodaju najmanje 120 grama droge heroin, na način da je drugoosumnjičenica po njegovoj uputi kontaktirala kupce, obavještavala ih o mjestu i vremenu gdje će im biti prodana droga, pa je tako i 25. svibnja 2016. obavijestila kupca da dođe u obiteljsku kuću prvoosumnjičenika radi kupovine droge heroin (najmanje 20,50 g) koja je i obavljena.

Prvoosumnjičenika se tereti i da je 9. lipnja 2016. oko 10,15 sati na području Županije splitsko-dalmatinske; kada su policijski službenici postupajući sukladno nalogu Županijskog suda u Splitu o pretrazi došli do njegovog osobnog automobila marke Mercedes; postupio na način da je u cilju da silom službene osobe spriječi u obavljanju službene radnje naglo svojim vozilom krenuo prema policijskom službeniku koji je uspio izbjeći nalet vozila. Osumnjičenik je potom pobjegao vozilom i tijekom vožnje; a u cilju da uništi dokaze i spriječi dokazivanje u postupku pred sudom; kroz otvoreni krovni prozor vozila prosuo i bacio za sada neutvrđenu  količinu droge heroin. Potom se brzom cestom odvezao u smjeru Dicma, polukružno se okrenuo i vratio ponovno u Solin gdje su ga zaustavili policijski službenici te je svojim vozilom vožnjom unatrag udario u prednji dio službenog policijskog vozila. Kada je pored vozila uočio policijskog službenika, osumnjičenik je u cilju da ga teško tjelesno ozlijedi,  stražnjim lijevim kotačem svog vozila prešao preko stopala desne noge policijskog službenika  nanijevši mu tešku tjelesnu ozljedu (nagnječenje desnog stopala).

Nakon ispitivanja osumnjičenika, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv prvoosumnjičenika zbog opasnosti da bi puštanjem na slobodu mogao ponoviti kazneno djelo i zbog utjecaja na svjedoke (članak 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku). Protiv drugoosumnjičenice je podnesen prijedlog za određivanje istražnog zatvora sukladno odredbama članka 123. stavak 1. točka 1. i 3. ZKP-a s obzirom da je u bijegu i postoji opasnost da bi boravkom na slobodi mogla ponoviti kazneno djelo.
Sudac istrage Županijskog suda u Splitu je u cijelosti prihvatio prijedlog državnog odvjetništva i protiv oboje osumnjičenika odredio istražni zatvor.