Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Proveden pripremni postupak protiv maloljetnika

Nakon provedenog pripremnog postupka, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je Vijeću za mladež Županijskog suda u Splitu prijedlog da prema maloljetniku (2001.) bude izrečena kazna maloljetničkog zatvora zbog počinjenja kaznenog djela ubojstva u pokušaju iz članka 110. u svezi s člankom 34. stavak 1. Kaznenog zakona. (13. 7. 2018.)
Postoji osnovana sumnja da je maloljetnik 17. svibnja 2018. oko 13,40 sati u obiteljskom stanu na području Županije splitsko-dalmatinske, nakon verbalne prepirke s oštećenikom; u nakani da ga usmrti; s hladnjaka uzeo kuhinjski nož i uboo ga u predjelu abdomena. Oštećenik je zadobio teške i po život opasne ozljede (ubodne rane, oštećenja unutarnjih organa i unutarnje krvarenje), a život mu je spašen pravovremenom liječničkom intervencijom u Kliničko-bolničkom centru Split gdje je operiran i zadržan na liječenju.
Predloženo je da prema maloljetniku bude izrečena kazna maloljetničkog zatvora na temelju odredbe članka 24. Zakona o sudovima za mladež, te je predloženo da se, sukladno odredbama članka 65. stavak 1. Zakona o sudovima za mladež, prema maloljetniku produlji mjera privremenog smještaja maloljetnika u ustanovu socijalne skrbi.