Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika zbog razbojništava

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskih državljana (1999., 1993. i 1993.) zbog počinjenja kaznenog djela razbojništva iz članka 230. stavak 1. Kaznenog zakona, i protiv hrvatskog državljanina (1999.) zbog kaznenih djela razbojništva iz članka 230. stavak 2. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona i zbog kaznenih djela razbojništva u pokušaju iz članka 230. stavak 2. u svezi stavka 1. KZ-a i u svezi članka 34. KZ-a. (13. 7. 2020.)

Okrivljenike se tereti da su 9. svibnja 2020. u 23,30 sati, zajednički i prema prethodnom dogovoru u nakani pribavljanja materijalne koristi došli do benzinske postaje u Konjskom te je prvookrivljenik maskiran kapuljačom preko glave, maramom preko lica i rukavicama na rukama ušao u postaju i s plastičnim pištoljem u ruci uperenim prema zaposlenicama zatražio da mu predaju sve ispod pulta. One su mu u strahu za vlastite živote u vrećicu stavile novac iz registar kase (oko 12.789,07 kuna) i predale mu vrećicu, a za to su vrijeme drugookrivljenik i trećeokrivljenik čekali prvookrivljenika u blizini benzinske postaje i pazili da netko ne naiđe, nakon čega su se po, uzimanju novca, udaljili s mjesta događaja.

Prvookrivljeniku se stavlja na teret da je 14. ožujka 2019. u 21,45 sati, u nakani stjecanja materijalne koristi, noseći u ruci sjekač za meso (satara) došao do jednog kioska u Solinu te maskiran kapuljačom preko glave, crnom maramom preko lica i rukavicama na rukama ušao u kiosk te uz prijetnju satarom od zaposlenice zatražio novac bacivši joj vrećicu. Kad je zaposlenica to odbila, tereti ga se da je udario satarom od pult i ponovno zatražio novac uslijed čega se zaposlenica prestrašila i u vrećicu stavila dio dnevnog utrška (1.500,00 kuna) nakon čega se okrivljenik udaljio  s mjesta događaja.
Prvookrivljenika se tereti da je 18. ožujka 2019. u 19,15 sati došao u trgovinu u Kaštel Sućurcu imajući kapuljaču preko glave, crnu maramu preko lica i rukavice na rukama te sjekač za meso (satara) i, u nakani stjecanja materijalne koristi, uz prijetnju satarom od zaposlenice zatražio novac bacivši joj vrećicu u koju je ona, u strahu, stavila dnevni utržak (3.000,00 kuna) nakon čega se udaljio iz trgovine.
Prvookrivljenika se tereti i da je 26. ožujka 2019. u 20,00 sati, imajući kapuljaču preko glave, crnu maramu preko lica i rukavice na rukama, ušao u trgovinu u Klisu te, u nakani stjecanja materijalne koristi, uz prijetnju sjekača za meso (satara) od zaposlenice zatražio novac. Zaposlenica mu je u strahu za vlastiti život predala novčani polog u iznosu od 500,00 kuna nakon čega se okrivljenik udaljio iz trgovine.
Tereti ga se i da je 21. ožujka 2019. u 19,34 sati maskiran kapuljačom preko glave, crnom maramom preko lica i rukavicama na rukama te imajući sjekač za meso (satara) u rukama, a u nakani stjecanja materijalne koristi, ušao u trgovinu u Konjskom i uz prijetnju od zaposlenice zatražio novac. Zaposlenica je u strahu za vlastiti život pobjegla u skladište, a okrivljenik je pobjegao s mjesta događaja ne otuđivši ništa.
Tereti ga se i da je 26. ožujka 2019. u 23,25 sati u maskiran kapuljačom preko glave i crnom maramom preko lica te rukavicama na rukama i noseći sjekač za meso (satara), u nakani stjecanja materijalne koristi, ušao u pekarnicu u Solinu, i uz prijetnju zatražio od zaposlenice zatražio novac. Zaposlenica je u strahu za vlastiti život uzela plastičnu kantu s vodom i bacila ju na njega nakon čega se okrivljenik udaljio ne otuđivši ništa.

U optužnici je predloženo da se protiv prvookrivljenika (1999.) produlji istražni zatvor zbog osobitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da bi boravkom na slobodi mogao počiniti ista ili slična, posebno imovinska kaznena djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku). Optužno vijeće Županijskog suda u Splitu prihvatilo je prijedlog državnog odvjetništva i protiv prvookrivljenika produljilo istražni zatvor na temelju predložene zakonske odredbe.