Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitan 61-godišnjak i određen istražni zatvor

Zamjenica općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu ispitala je državljanina Republike Hrvatske (1959.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz članka 190. stavak 2. Kaznenog zakona. (13. 8. 2020.)

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik od 1. lipnja 2020. do 11. kolovoza 2020. u Komiži, protivno zabrani iz članka 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga, u cilju posjedovanja i daljnje prodaje droga heroin, kokain, hašiš, amfetamin i marihuana (tetrahidrokanabinol) koji se kao droga nalaze na Popisu droga  psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga, te u cilju stjecanja nepripadajuće materijalne dobiti, od za sada nepoznate osobe nabavio najmanje dvadeset plastičnih ampula s drogom kokain (ukupna masa 34,00 grama).
Osnovano se sumnja da je okrivljenik nabavio jednu PVC vrećicu s drogom kokain (ukupna masa 0,20 grama), četiri PVC vrećice s drogom hašiš (ukupna masa 5,20 grama), tri PVC smotuljka s drogom marihuanom (tetrahidrokanabinol) ukupne mase 23,80 grama, jednu PVC vrećicu s drogom amfetamin tzv. speed (ukupna masa 5,00 grama), jednu plavu tabletu droge ecstasy ukupne mase 0,40 grama, jednu žutu tabletu droge ecstasy ukupne mase 0,40 grama.
Okrivljenik je, osnovano se sumnja, nabavljenu drogu prodavao za sada neutvrđenim osobama za neutvrđeni novčani iznos čime si je pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od 20.380,00 kuna i 600,00 eura. Pretragom okrivljenikova stana i drugih prostorija policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske su, uz navedenu drogu i novac, pronašli i privremeno oduzeli dvije digitalne vage za precizno mjerenje s vidljivim tragovima droge marihuane i kokain. 

Nakon ispitivanja okrivljenika, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu predložilo je sucu istrage Županijskog suda u Splitu da se protiv okrivljenika odredi istražni zatvor budući da postoje osobite okolnosti koje upućuju na opasnost da bi okrivljenik puštanjem na slobodu mogao ponoviti kazneno djelo (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage Županijskog suda u Splitu prihvatio je navedeni prijedlog i protiv okrivljenika odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.