Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 59-godišnjaka zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske (1962.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavka 1. i 2. Kaznenog zakona/11. (13. 8. 2021.)

Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je 17. lipnja 2004. u Trogiru, kao član uprave jednog trgovačkog društva, pristajući da se na štetu tog društva neosnovano okoristi u velikom iznosu, postupio suprotno odredbama članka 252. i članka 10. stavak 4. točka 3. Zakona o trgovačkim društvima prema kojima je bio dužan skrbiti o interesima tog trgovačkog društva pažnjom dobrog gospodarstvenika.
Okrivljenik je, tereti ga se, neosnovano s računa ovog društva uzeo 573.394,11 kuna i taj novac iskoristio u neposlovne svrhe, te neistinito prikazao u knjigovodstvu tog trgovačkog društva da se radi o pozajmicama članu uprave društva, što do danas nije vratio. Okrivljenika se tereti da nije smio postupati s imovinom društva kao da je njegova vlastita bez davanja sredstava osiguranja povrata novca tom društvu.
Počinjenjem ovog kaznenog djela trgovačko društvo u stečaju je oštećeno za navedeni iznos.