Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Određen istražni zatvor protiv 22-godišnjaka

Dežurni zamjenik Općinskog državnog odvjetništva u Splitu ispitao je hrvatskog državljanina (1994.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela teške tjelesne ozljede u pokušaju iz članka 118. stavak 1. u svezi člankom 34. Kaznenog zakona. (13. 10. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik oko 15,35 sati 11. listopada 2016. u restoranu na području Splitsko-dalmatinske županije; zajednički i po prethodnom dogovoru s najmanje četiri za sada nepoznate osobe; maskirani kapama, šalovima i kapuljačama došli do oštećenika (1972.) s nakanom da ga teško tjelesno ozljede. Osnovano se sumnja da su oštećenika udarali metalnim cijevima, šipkama, metalnim nastavkom vatrogasnog crijeva, zatvorenim dlanovima ruku i nogu prijeteći mu da će ga ubiti, a kada je oštećenik od zadobivenih udaraca pao na pod nastavili su ga udarati rukama i nogama po cijelom tijelu. Oštećenik je zadobio više raznih ozljeda po glavi i drugim dijelovima tijela koje u svojoj obuhvatnosti predstavljaju laku tjelesnu ozljedu. U daljnjem postupanju osumnjičenike su spriječili gosti restorana.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu predložilo je sucu istrage Županijskog suda u Splitu da se protiv osumnjičenika odredi istražni zatvor temeljem odredbe članka 123. stavak 1. točka 2. Zakona o kaznenom postupku s obzirom da postoje osobite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će boravkom na slobodi osumnjičenik ometati kazneni postupak utjecajem kako na sudionike kaznenog djela koji još uvijek nisu pronađeni i na svjedoke ovog kaznenog djela. Predloženo je da se protiv osumnjičenika odredi istražni zatvor i temeljem odredbe članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku s obzirom da postoje okolnosti koje u svojoj ukupnosti potvrđuju opasnost od ponovnog činjenja kaznenog djela.
Sudac istrage Županijskog suda u Splitu prihvatio je navedeni prijedlog i protiv osumnjičenika odredio istražni zatvor temeljem predloženih zakonskih odredbi.