Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 50-godišnjaka zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv državljanina Bosne i Hercegovine (1968.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (13. 12. 2018.)
Okrivljeniku se stavlja na teret da je 18. studenog 1991. oko 11,30 sati u mjestu Škabrnja počinio navedeno kazneno djelo odnosno da je kao pripadnik tzv. Drugog specijalnog voda T.O. Benkovac (tzv. Dobrovoljački vod), nakon što je taj vod zajedno sa pripadnicima tzv. SJB Benkovac i sa 1. i 3. vodom TO Benkovac provodeći politiku velikosrpske agresije na Hrvatsku slomio otpor branitelja mjesta Škabrnja, sudjelovao u onome do čega je došlo: masovno uništavanje stambenih i gospodarskih objekata u mjestu, te mučenje, zlostavljanje i ubijanje zarobljenih osoba. 
Tereti ga se da je zajedno s jednim, danas pokojnim pripadnikom, i više nepoznatih osoba iz tog voda; protivno odredbi članka 3. stavak 1. točka 1.a. i c., te članka 13. i 14. III. Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima od 12. kolovoza 1949.; dolaskom na predio zvan 'Krčmetina' zlostavljao i tukao žrtvu A. R., zarobljenog vojnika ratne postrojbe VP 3104 Zadar, Samostalnog bataljuna Škabrnja. Tereti ga se da su žrtvu bacili na pod te ga tukli nogama i kundacima po cijelom tijelu, gazili nogama po njemu i udarali mu glavom u asfalt, te ga gušili i u jednom trenutku, dok je A. R. ležao i jaukao od bolova, okrivljenik mu je prišao i odsjekao mu nožem lijevo uho. 
Danas pokojni pripadnik tog voda je iz neposredne blizine iz vatrenog oružja ispalio hitac u desni obraz žrtvine glave, te je uslijed opisanog udaranja i mučenja A. R. zadobio višestruke teške tjelesne ozljede (ogrebotine i natuknuće kože i mekih tkiva vrata, hrskavice grkljana i hioidne kosti, nagnječenje kože lica, lijevog boka, lijevog bubrega, spolnih organa, krvnih podlijeva kože desno lumbalno i bočno na lijevoj natkoljenici, oguljotine kože oba koljena, odsječenje lijeve uške). Uz navedeno, A. R. je zadobio tešku i po život opasnu ozljedu (prostrijelna rana glave koja ide od desnog obraza prema lijevo i natrag do lijeve zatiljne regije sa posljedicom zgnječenja i razdora dijela velikog mozga, malog mozga i ponsa i produžene moždine) uslijed koje je preminuo.