Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitan 19-godišnjak i doneseno rješenje o provođenju istrage te određen istražni zatvor

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Splitu ispitao je hrvatskog državljanina, mlađeg punoljetnika (1999.), i donio rješenje o provođenju istrage zbog postojanja osnovane sumnje da bi počinio kazneno djelo silovanja iz članka 153. stavak 1. u svezi s člankom 152. stavak 2. Kaznenog zakona, kazneno djelo oštećenja tuđe stvari iz članka 235. stavak 1. KZ-a i kazneno djelo prijetnje iz članka 139. stavak 2. KZ-a. (14. 1. 2019.)
Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik tijekom noći 31. prosinca 2018./1. siječnja 2019. u apartmanu na području Županije splitsko-dalmatinske tijekom dočeka nove godine, zajedno s prijateljima u namjeri spolnog općenja s maloljetnom žrtvom (2001.) uz prijetnje ubojstvom svladao njen fizički otpor i kad su ostali sami u apartmanu, zaključao ga te ju silovao. Osnovano se sumnja i da je okrivljenik, u isto vrijeme i u istom apartmanu, u nakani da nanese štetu, bacao staklene čaše kojima je gađao inventar apartmana, uslijed čega je razbio ekran televizora, stakla na balkonskim vratima, komodu, ladicu kozmetičkog stola, kantu za smeće i više keramičkih pločica, čime je pričinio štetu vlasniku apartmana u iznosu od 10.484,99 kuna. Osnovano se sumnja i da je od rujna 2018. do početka siječnja 2019. godine, u više navrata prijetio maloljetnoj žrtvi (2001.), govorio joj da će je ubiti, hvatao je za vrat i gušio, te joj slao putem mobilnog telefona poruke prijetećeg sadržaja namijenjene njoj i njenim roditeljima ako ona prekine njihovu vezu, a što je sve kod nje izazvalo osjećaj straha i uznemirenosti. 
Nakon ispitivanja osumnjičenika, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti utjecaja na svjedoke (čl. 123. st. 1. točka 2. ZKP-a), kao i zbog postojanja bojazni da bi boravkom na slobodi mogao nastaviti s činjenjem kaznenih djela (čl. 123. st. 1. točka 3. ZKP-a). Sudac istrage Županijskog suda u Splitu u cijelosti je prihvatio prijedlog državnog odvjetništva i rješenjem odredio istražni zatvor protiv osumnjičenika u trajanju od mjesec dana.