Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Doneseno rješenje o provođenju istrage zbog razbojništva i teške tjelesne ozljede u pokušaju

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv mlađeg punoljetnog hrvatskog državljanina (1998.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo razbojništva iz članka 230. stavak 2. Kaznenog zakona i kazneno djelo teške tjelesne ozljede u pokušaju iz članka 118. stavak 2. KZ-a i u svezi s člankom 87. stavak 21. KZ-a. (14. 2. 2019.)
Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik 9. veljače 2019. oko 13,35 sati u Splitu postupao zajednički i dogovorno sa trojicom okrivljenika na način da su u ugostiteljskom objektu pristupili trojici mladića i zbog izrazite netrpeljivosti prema osobama druge nacionalnosti najprije ih više puta udarali šakama i nogama te palicama i drugim neutvrđenim predmetima po tijelu pogrdno ih nazivajući. Neposredno nakon toga, a u nakani neovlaštenog pribavljanja predmeta, osnovano se sumnja da su zahtijevali od jednog od ovih mladića da im preda odjeću s klupskim oznakama govoreći im da će ih "zaklati". Dvojica mladića su uspjela pobjeći dok su za trećim mladićem okrivljenici nastavili trčati s teleskopskom palicom u ruci i noževima. Mladić je od straha skočio u more, a okrivljenici su od njega i dalje, uz prijetnju teleskopskom palicom u ruci i noževima, zahtijevali da im preda odjeću s klupskim obilježjima, što je mladić u strahu za vlastiti život i učinio. Okrivljenici su se udaljili s mjesta događaja odnoseći oštećenikovu trenerku i majicu sa sobom čime su si pribavili neosnovanu materijalnu korist u iznosu od tisuću kuna. Oštećeni mladić je zadobio tjelesnu ozljedu u vidu hematoma dorzuma nosa i frontalno desno.
Nakon ispitivanja okrivljenika, ovo je državno odvjetništvo podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog postojanja osobitih okolnosti koje opravdaju bojazan da bi boravkom na slobodi okrivljenik mogao ponoviti kazneno djelo (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku). 
Sudac istrage Županijskog suda u Splitu rješenjem je odbio naprijed navedeni prijedlog te će Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podnijeti žalbu protiv ovog rješenja u otvorenom zakonskom roku.