Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitan 38-godišnjak i određen istražni zatvor

Zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu ispitala je hrvatskog državljanina (1982.) zbog postojanja osnovane sumnje da bi počinio teška kaznena djela protiv spolne slobode iz članka 154. stavak 1. točka 1. u svezi s člankom 153. stavak 2. Kaznenog zakona/11, kazneno djelo nasilja u obitelji iz članka 179.a KZ-a/11 i kaznena djela povrede djetetovih prava iz članka 177. stavak 1. KZ-a/11. (14. 8. 2020.)
Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik od 1. veljače do 2. ožujka 2020. u obiteljskoj kući na području Županije splitsko-dalmatinske počinio kaznena djela protiv spolne slobode na štetu svoje izvanbračne supruge protivno njenoj volji i onemogućavajući joj pružanje otpora. Osnovano se sumnja i da je od 2012. do 12. kolovoza 2020. u obiteljskoj kući na području iste županije osumnjičenik učestalo zlostavljao izvanbračnu suprugu te bio fizički nasilan prema njoj i vrijeđao ju pogrdnim riječima te joj prijetio, kao i da je s ovakvim postupanjem nastavio i nakon rođenja djece te u njihovoj prisutnosti zlostavljao izvanbračnu suprugu.
Nakon ispitivanja osumnjičenika, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika s obzirom da postoji opravdana opasnost da bi osumnjičenik, ako ostane na slobodi, mogao ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i nastaviti sa činjenjem kaznenih djela (članak 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage u cijelosti je prihvatio prijedlog ovog državnog odvjetništva i rješenjem odredio istražni zatvor protiv osumnjičenika zbog opasnosti utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela, u trajanju od mjesec dana.