Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 61-godišnjaka zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je nakon provedene istrage podiglo pred Općinskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1955.) zbog počinjenja kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavak 6. u svezi stavka 1. i 2. Kaznenog zakona. (14. 10. 2016.)
Okrivljeniku se stavlja na teret da je oko 9,20 sati 14. svibnja 2016. na području Županije splitsko-dalmatinske, upravljajući gradskim autobusom marke Mercedes Conecto 671332 postupio protivno odredbama članka 38. stavak 1. i 2., članka 53. stavak 1. i članka 134. stavka 1. i 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama odnosno da se na dijelu ceste na kojem je prometnim znakom kretanje vozila ograničena na 40 km/h kretao brzinom od 47,9 km/h ne obraćajući pažnju na pješake koji stupaju na kolnik i na obilježeni pješački prijelaz na kojem se prometom ne upravlja uređajima za davanje prometnih svjetala. Okrivljenika se tereti da je propustio upravljati vozilom s osobitim oprezom i sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožava pješake i da u slučaju potrebe može pravodobno zaustaviti vozilo ispred pješačkog prijelaza koji su već stupili ili stupaju na pješački prijelaz svjestan da može ugroziti sigurnost drugih sudionika u prometu i lakomisleno smatrajući da se to neće dogoditi.
Uslijed ovakve vožnje okrivljenik je prednjim desnim dijelom autobusa udario pješakinju M. Č. (1923.) koja je preko obilježenog pješačkog prijelaza prelazila kolnik od juga prema sjeveru te ju odbacio na kolnik. Oštećenica je od ovog udara zadobila brojne teške ozljede (krvni podljev i oguljotine kože glave zatiljnog područja i lijeve nadlaktice, prijelom lijeve nadlaktične kosti, krvni podljev mekog oglavka, krvarenje u meke moždanice s krvlju u moždanim komorama, nagnječenje mozga, prijelom baze lubanje, krv u oba srednja uha, razdor jetre, krvarenje u stražnji zid trbušne šupljine lijevo, krv u trbušnoj šupljini, prijelom I-XII lijevog rebra u dvije linije s krvarenjem u međurebrene mišiće, prijelom IV prsnog kralješka s oštećenjem leđne moždine i prijelom zdjelice) uslijed kojih je preminula istog dana u 10,43 sati u Kliničkom bolničkom centru Split.