Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podnijet optužni prijedlog protiv D. M. zbog nasilničkog ponašanja i povrede prava na okupljanje i javni prosvjed počinjenih iz mržnje

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je optužni prijedlog protiv hrvatskog državljanina D. M. (1964.) zbog kaznenog djela nasilničkog ponašanja iz čl. 331. st. 1. i 2. Kaznenog zakona u svezi s čl. 89. st. 36. KZ-a te kaznenog djela povrede prava na okupljanje i javni prosvjed iz čl. 108. st. 1. i 2. KZ-a u svezi s čl. 89. st. 36. Kaznenog zakona. (15. 6. 2011.)
Optužnim prijedlogom okrivljenika se tereti da je od 13,30 do 14,40 sati 11. lipnja 2011. tijekom održavanja odobrenog javnog skupa "Gay Pride - Split 2011" u Splitu, u Marmontovoj ulici; bez stvarnog razloga i povoda a u nakani iskazivanja netrpeljivosti prema osobama LGBT orijentacije i onemogućavanja održavanja navedenog javnog skupa; dok je povorka prolazila u više navrata vikao: "Ubij, ubij pedera! Majku vam …! Cigani, cigani!", pritom gestikulirajući pokretima ruku u pravcu sudionika povorke, a što je kod istih stvorilo strah i osjećaj poniženja te dovelo do otežanog odvijanja manifestacije.