Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitan 29-godišnjak i određen istražni zatvor

Nakon ispitivanja osumnjičenika, zamjenik Općinskog državnog odvjetništva u Splitu podnio je sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv hrvatskog državljanina (1988.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti iz članka 222. stavak 1. Kaznenog zakona u svezi s člankom 215. stavak 1. KZ-a. (15. 9. 2017.)

Sudac istrage Županijskog suda u Splitu rješenjem je odbio prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika temeljem odredbe članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku kao neosnovan.
Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je protiv ovog rješenja podnijelo žalbu u kojoj je istaknulo da način počinjenja predmetnog kaznenog djela upućuje na opasnost od ponavljanja kaznenog djela, s obzirom da je osumnjičenik potpalio vatru revoltiran sukobom sa svojom djevojkom te je izvjesno kako postoji realna opasnost da bi osumnjičenik na istovjetan način mogao prouzrokovati štetu zbog vlastitog nezadovoljstva.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu prihvatilo je žalbu Općinskog državnog odvjetništva u Splitu i rješenjem od 13. rujna 2017. odredilo istražni zatvor protiv osumnjičenika zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na to da bi okrivljenik boravkom na slobodi mogao ponoviti ili počiniti neko novo kazneno djelo.