Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv šestorice okrivljenika zbog teškog ubojstva i pokušaja ubojstva

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv hrvatskih državljana (1987., 1985., 1990., 1980., 1991. i 1985.) zbog počinjenja kaznenog djela teškog ubojstva iz članka 111. točka 4. Kaznenog zakona/11 i kaznenog djela ubojstva u pokušaju iz članka 110. u svezi s člankom 34. stavak 1. KZ/11. (15. 12. 2020.)

Okrivljenicima se stavlja na teret da su 14. lipnja 2020. oko 22,50 sati u Kaštel Kambelovcu, nakon što je oštećenik (1984.) prethodno istukao prvookrivljenika (1987.), prvookrivljenik je radi osvete okupio drugookrivljenika (1985.), trećeokrivljenika (1990.), četvrtookrivljenika (1980.), petookrivljenika (1991.) i šestookrivljenika (1985.) te su zajedno tražili oštećenika po ugostiteljskim objektima u Kaštel Lukšiću u nakani da ga usmrte i osvete mu se za napad na prvookrivljenika.
Prvookrivljenik je preko mobilnog telefona više puta nagovarao oštećenika da se nađu ispred veslačkog kluba gdje su ga dočekali svi okrivljenici i kada su vidjeli da je s njim došao i drugi muškarac (1991.), s nakanom da i njega usmrte, najprije se s njima verbalno prepirali i naguravali. Prvookrivljenik je, tereti ga se, ispalio više hitaca iz pištolja prema oštećenicima te prvi oštećenik zadobio prostrijelnu ranu lijeve potkoljenice i pao na pod. U tom su trenutku svi okrivljenici, osim šestookrivljenika, u više navrata tupotvrdim predmetima snažno udarali po glavi i tijelu oštećenika koji je ležao na tlu i sprječavali drugog oštećenika da mu pomogne.
Prvi oštećenik je zadobio teške i po život opasne ozljede odnosno krvne podljeve i oguljotine kože, udova, leđa i lijeve stražnjice, razderno-gnječne rane glave od kojih i prijelom lubanje te nagnječenje mozga.

Nakon ispaljenih hitaca upozorenja okrivljenici su prestali udarati oštećenika i dok drugi oštećenik bježi prema moru, šestookrivljenik ispaljuje više hitaca prema njemu i pogađa ga u području leđa, prsiju, kralježnice i nogu od kojih zadobiva jednu  prostrijelnu ranu lijeve natkoljenice, tri ustrijelne ozljede prsnog koša, strijelnu ranu u području leđa, pri čemu pada na pod. Tada do njega dolaze svi okrivljenici i udaraju ga tupotvrdim predmetima po glavi i tijelu od kojih oštećenik zadobiva krvne podljeve kože kapaka oba oka, jače desno (s krvnim podljevom mekih česti ispod desnog oka), razderno-gnječnu ranu desnog obraza i donje usnice s krvnim podljevom mekih česti u području desne jagodice i izbijanje jednog zuba koje u zbiru čine tešku tjelesnu ozljedu.

Dok je prvi oštećenik bespomoćno ležao licem okrenutim prema tlu, šestookrivljenik je, tereti ga se, ispalio dva hica iz vatrenog oružja u njegova leđa koja su prošla kroz srce i pluća zadavši mu pritom dvije prostrijelne rane odnosno teške i po život opasne ozljede. Prvi oštećenik je uslijed zadobivenih koštano moždanih ozljeda glave i strijelnih rana leđa preminuo na mjestu događaja.

U optužnici je predloženo da se protiv svih okrivljenika odredi istražni zatvor zbog osobitih okolnosti koje potvrđuju postojanje opasnosti da bi okrivljenici na slobodi mogli ponoviti kaznena djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku). U odnosu na četvrtookrivljenika i šestookrivljenika predloženo je određivanje istražnog zatvora i na temelju odredbe članka 123. stavak 1. točka 1. Zakona o kaznenom postupku s obzirom da su u bijegu i nisu dostupni državnim tijelima Republike Hrvatske.