Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog ubojstva i pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana odnosno protiv mlađeg punoljetnika (1998.) zbog počinjenja kaznenog djela ubojstva iz članka 110. Kaznenog zakona i protiv mlađeg punoljetnika (1998.) zbog počinjenja kaznenog djela pomoć počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela iz članka 303. stavak 1. KZ-a. (16. 3. 2017.)

Okrivljenike se tereti da su 19. studenog 2016. oko 20,45 sati po pozivu prijatelja koji je tražio pomoć došli na mjesto događaja na području Županije splitsko–dalmatinske te da je prvookrivljenik, tijekom verbalne prepirke i tjelesnog sukoba sa oštećenikom; s ciljem da ga usmrti; nožem ga uboo u predjelu prsa. Oštećenik je zadobio ubodnu ranu lijeve strane prsnog koša s oštećenjem srca i preminuo zbog te osobito teške tjelesne ozljede.
Drugookrivljeniku se stavlja na teret da je, znajući da je prvookrivljenik prethodno nožem ubio oštećenika; s ciljem da s noža ukloni tragove krvi; oprao ga i obrisao te na traženje prvookrivljenika bacio nož u grmlje kako ne bi bio pronađen čime ga se tereti da je spriječio otkrivanje prvookrivljenika kao počinitelja kaznenog djela ubojstva.

U optužnici je predloženo da se protiv prvookrivljenika produlji istražni zatvor zbog opravdane bojazni da će boravkom na slobodi ponoviti kazneno djelo (čl. 123. st. 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku) s obzirom da je prilikom počinjenja predmetnog kaznenog djela iskazao odlučnost i upornost, a vještačenjem je utvrđen niz okolnosti koje upućuju na tu opravdanu bojazan.