Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 36-godišnjaka zbog pokušaja ubojstva

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1983.) zbog počinjenja kaznenog djela ubojstva u pokušaju iz članka 110. u svezi s člankom 34. Kaznenog zakona. (16. 9. 2019.)
Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je 23. srpnja 2019. oko 1,20 sati u obiteljskoj kući na području Županije splitsko-dalmatinske uslijed psihotičnog poremećaja zbog kojeg nije bio u mogućnosti shvatiti značenje svog postupanja i nije mogao vladati svojom voljom, nožem više puta uboo svog oca (1957.) koji je zadobio lake tjelesne ozljede (rezna rana na čelu, nosu, desnoj nadlaktici i ubodna nepenetrirana rana prsišta). Okrivljenika su u daljnjem napadu zajednički spriječili sam oštećenik i brat oborivši ga na pod i oduzevši mu nož. 
U optužnici je predloženo da se prema okrivljeniku produlji istražni zatvor temeljem odredbe članka 551. stavak 1. Zakona o kaznenom postupku s obzirom da je protupravno djelo počinio u stanju neubrojivosti te postoji opravdana bojazan da će ponoviti teško kazneno djelo. Na temelju odredbe članka 550. stavak 1. Zakona o kaznenom postupku u optužnici je postavljen zahtjev da sud nakon rasprave utvrdi da je okrivljenik u stanju neubrojivosti počinio protupravno djelo zakonskih obilježja kaznenog djela ubojstva u pokušaju iz članka 110. u svezi s člankom 34. Kaznenog zakona i da okrivljeniku odredi smještaj prema odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama.