Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 40-godišnjaka zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza, krivotvorenja poslovne isprave i pranja novca

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske (1980.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavka 1. i 2. Kaznenog zakona/11, kaznenog djela krivotvorenja poslovne isprave iz članka 279. stavak 1. KZ/11, kaznenog djela utaje poreza iz članka 256. stavak 1. KZ/11 i kaznenog djela pranja novca iz članka 265. stavak 1. i 5. KZ/11. (16. 9. 2020.)

Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je od 1. siječnja 2017. do 30. rujna 2018. na području Županije splitsko–dalmatinske, u nakani pribavljanja za sebe znatne protupravne imovinske koristi, kao direktor jednog trgovačkog društva postupao suprotno odredbama članka 252. i članka 430. Zakona o trgovačkim društvima prema kojima je bio dužan voditi poslove i raspolagati imovinom trgovačkog društva pažnjom urednog i savjesnog gospodarstvenika obavljajući poslove prodaje polovnih motornih vozila koje je u tu svrhu trgovačko društvo uvezlo iz zemalja Europske unije.
Okrivljenik je, tereti ga se, nakon što je trgovačko društvo u svrhu daljnje prodaje uvezlo iz zemalja Europske unije najmanje devedeset osam vozila, sastavio fiktivne račune trgovačkog društva u kojima je prodajnu cijenu uvećao za porez na dodanu vrijednost i, u nakani izbjegavanja plaćanja poreza, u poslovnim knjigama trgovačkog društva nije knjižio ove račune i nije obračunao, prijavio, niti uplatio u državni proračun Republike Hrvatske u računima iskazani porez na dodanu vrijednost.  Navedene račune okrivljenik je predavao kupcima koji su mu u gotovini plaćali na ruke ili s njim povezanim osobama, a taj je novac okrivljenik potom neosnovano za sebe zadržao i nije ga uplatio na račun trgovačkog društva, niti je u poslovnim knjigama trgovačkog društva knjižio tako sastavljene račune. Trgovačko društvo nije obračunalo, niti prijavilo i nije platilo u računima iskazani porez na dodanu vrijednost kojeg je okrivljenik neosnovano zadržao za sebe.

Okrivljenik je, tereti ga se, na prethodno opisani način, prodajom devedeset osam osobnih vozila od kupaca primio u gotovini iznos od 3.913.262,14 kuna koji nije uplatio na račun trgovačkog društva, te u poslovnim knjigama trgovačkog društva, koje je porezni obveznik prema državnom proračunu Republike Hrvatske, nije knjižio tako sastavljene račune te nije obračunao, niti na račun trgovačkog društva uplatio po takvim računima plaćeni porez na dodanu vrijednost u iznosu od 1.981.741,25 kuna, kao ni porez na dobit od 64.026,97 kuna. Okrivljenik je za ukupan iznos poreza od 2.045.768,04 kuna oštetio Državni proračun Republike Hrvatske. U poslovanju trgovačkog društva d.o.o. Solin okrivljenik je pretplatio iznos dobavljačima za 1.593.302,21 kuna. Okrivljenik je počinjenjem ovog kaznenog djela na štetu trgovačkog društva pribavio nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 7.648,88 kuna.

Okrivljeniku se stavlja na teret da je od 6. veljače 2017. do 30. rujnu 2018. na području Županije splitsko-dalmatinske, u vrijeme kada se svi njegovi osobni računi nalaze u trajnoj blokadi od 2012. godine s nepodmirenim osobnim obvezama od 581.686,25 kuna, za vrijeme i nakon počinjenja kaznenog djela kojim je neosnovano na štetu trgovačkog društva pribavio iznos od 14.636.431,44 kuna, u nakani prikazivanja da je ova sredstva zakonito stekao, uplaćivao ih i koristio u poslovanju trgovačkog društva u kojem je okrivljenik jedini osnivač i direktor. Tereti ga se da je u poslovnim knjigama trgovačkog društva takve uplate knjižio kao vlastite pozajmice stvarajući obvezu i dug trgovačkog društva prema njemu, a ta je sredstva trgovačko društvo koristilo u poslovanju uvoza i prodaje vozila. Okrivljeniku je po ovako stvorenoj obvezi s osnova vraćanja pozajmica sa računa trgovačkog društva isplaćen iznos od najmanje 3.136.974,73 kune.