Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 50-godišnjaka zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je podiglo optužnicu protiv državljanina Republike Srbije (1962.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (16. 11. 2012.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je 12. siječnja 1992. u  Drinovcima, zaseok Bačići kod Drniša, tijekom oružane agresije tzv. JNA i paravojnih snaga iz SR Jugoslavije te naoružanih srpskih paravojnih postrojbi tzv. "Republike Krajine" na Republiku Hrvatsku; protivno Ženevskim konvencijama o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba; kao dragovoljac srpske garde, s ciljem da ubije nekog od preostalih Hrvata na tom području, u podne pucao iz puške, razbijao i pretraživao stvari po kućama, ispalio rafal metaka iznad glava dviju starica (A. B. i M. B.). Tereti ga se da je oko 16,15 sati u dvorištu jedne obiteljske kuće iz automatske puške ispalio više metaka u oštećenika M. B. (1921.) koji je na mjestu preminuo, te da je ugledavši u kuhinji oštećenicu M. B. (1924.) aktivirao ručnu bombu i bacio je u kuhinju te zatvorio vrata pri čemu je oštećenica smrtno stradala uslijed eksplozije.
U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika produlji pritvor zbog toga što nije dostupan tijelima Republike Hrvatske kao i zbog posebno teških okolnosti kaznenog djela.