Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitan 40-godišnjak i određen istražni zatvor

Zamjenik državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu ispitao je hrvatskog državljanina (1977.) zbog postojanja osnova sumnje da je počinio dva kaznena djela razbojništva iz članka 230. stavak 2. Kaznenog zakona. (17. 2. 2017.)
Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik 27. siječnja 2017. oko 19,40 sati na području Županije splitsko-dalmatinske; u nakani stjecanja neosnovane materijalne koristi; ušao u trgovinu mješovite robe s kapuljačom na glavi i maramom preko lica te uperio skalpel kojeg je držao u ruci prema zaposlenicama (1983. i 1995.) zatraživši predaju novca. Zaposlenica (1983.) je u strahu za njihove živote predala okrivljeniku novac u iznosu od 3.680,00 kuna, nakon čega je okrivljenik pobjegao s mjesta događaja. Osnovano se sumnja i da je 15. veljače 2017. oko 19,50 sati na području iste županije; u nakani stjecanja neosnovane materijalne koristi; ušao u trgovinu mješovite robe s kapuljačom na glavi i elastičnim povezom preko lica te uperio nož kojeg je držao u ruci prema dvjema zaposlenicama (1959. i 1991.) i zatražio predaju novca. Mlađa zaposlenica (1991.) je u strahu za njihove živote predala okrivljeniku novac u iznosu od 4.860,00 kuna, nakon čega je on pobjegao s mjesta događaja.
Nakon ispitivanja okrivljenika, ovo državno odvjetništvo je podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika sukladno odredbama članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku s obzirom da egzistiraju osobite okolnosti koje upućuju na opasnost da će okrivljenik boravkom na slobodi ponoviti kazneno djelo. Sudac istrage prihvatio je navedeni prijedlog i rješenjem odredio istražni zatvor protiv okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela u trajanju od mjesec dana.