Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog razbojništva

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv državljanina Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Srbije (1977.) i državljanina Republike Srbije (1980.) zbog počinjenja kaznenog djela razbojništva iz članka 230. stavak 3. u svezi sa stavkom 1. i 2. Kaznenog zakona (17. 8. 2020.)
Okrivljenike se tereti da su 17. ožujka 2020. od 16,30 do 16,47 sati u Makarskoj, zajednički i dogovorno s nakanom da se u velikoj mjeri neosnovano materijalno okoriste, pozvali oštećenika (1954.) da radi kupnje stranog novca dođe na određenu adresu s većim iznosom novca. Kada je oštećenik došao na dogovoreno mjesto, okrivljenici su ga, tereti ih se, više puta udarili u predjelu glave nanijevši mu krvne podljeve, oguljotine kože glave i oba koljena te razderno–gnječne rane lica i potom mu oduzeli i odnijeli 200.000,00 kuna i 10.000,00 eura s nakanom da ih neovlašteno zadrže. Oštećenik je preminuo na mjestu događaja od zadobivenih ozljeda i pretrpljenog šoka. 
U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor s obzirom da su okrivljenici strani državljani koji nemaju prebivalište ni boravište u Republici Hrvatskoj te često putuju i ne žive na adresama prebivališta zbog čega je izvjesno da postoji opravdana bojazan kako bi puštanjem na slobodu napustili Republiku Hrvatsku i postali nedostupni pravosudnim tijelima (članak 123. stavak 1. točka 1. Zakona o kaznenom postupku).