Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv osmorice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv osmorice okrivljenika (1948., 1947., 1956., 1946., 1947., 1949., 1957. i 1961.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (17. 10. 2016.)

Osmorici okrivljenika se stavlja na teret da su od kolovoza 1991. do 4. kolovoza 1995., kao zapovjednici tzv. JNA, milicije, teritorijalne obrane i vojske protuustavne tvorevine nazvane "SAO Krajina" i tzv. RSK, izdavali zapovijedi da se topništvom i pješaštvom napadnu civilna naselja na području Županije šibensko-kninske. Kada su jedan broj naselja okupirali, tereti ih se da su izdavali zapovijedi da se iz tih okupiranih naselja topništvom tuku civilna naselja nastanjena građanima hrvatske nacionalnosti pod kontrolom hrvatskih oružanih snaga. Okrivljenici su znali da njihovi podređeni sustavno ubijaju, tuku, zlostavljaju i muče preostalo stanovništvo hrvatske nacionalnosti na okupiranom području te da siluju žene, a isto tako su znali da njihovi podređeni pale, miniraju i na druge načine uništavaju stambene i gospodarske objekte kao i katoličke i vjerske objekte.

Okrivljenike se tereti da kao zapovjednici nisu poduzeli potrebne radnje kako bi spriječili takvo ponašanje svojih podređenih već su takve radnje dopuštali, pa su njihovi podređeni, ohrabreni takvim držanjem i ponašanjem svojih zapovjednika, nastavili nesmetano i dalje s takvim radnjama te su ubili 118 civila, pet žena su silovali, a sedam žena su pokušali silovati. Mnogobrojno stanovništvo protjerano je iz okupiranih naselja, uništen je veliki broj stambenih, gospodarskih, vjerskih i kulturnih objekata sve do vojnoredarstvene akcije "Oluja".

Napominjemo kako je optužnica podignuta nakon višegodišnjeg rada policije i državnog odvjetništva na utvrđivanju činjenica i prikupljanju dokaza provođenjem ekshumacija, sudsko-medicinskih vještačenja, analiziranja dokumentacije iz Hrvatskog memorijalnog centra Domovinskog rata i dokumentacije Međunarodnog kaznenog suda za Jugoslaviju u Den Haagu te provedenih hitnih istražnih radnji ispitivanja 450 svjedoka i provedene istrage (više od tri tisuće dokaza).
U optužnici je predloženo da se na temelju odredbe članka 402. stavak 3. Zakona o kaznenom postupku, sudi u odsutnosti onim okrivljenicima koji nisu dostupni državnim tijelima Republike Hrvatske zbog postojanja osobito važnih razloga.