Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Određen istražni zatvor protiv 46-godišnjaka

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu ispitao je državljanina Republike Hrvatske (1972.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ubojstva u pokušaju iz članka 110. u svezi člankom 34. stavak 1. Kaznenog zakona. (17. 10. 2018.)
Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik 15. listopada 2018. u 14,15 sati na području Županije splitsko-dalmatinske, nakon verbalnog sukoba s oštećenikom (1975.), s ciljem da ga usmrti fizički nasrnuo na njega te ga zidarskim željeznim čekićem više puta udario u predjelu glave. U daljnjem napadu i ozljeđivanju žrtve okrivljenika je spriječio slučajni prolaznik koji mu je oduzeo čekić iz ruke, a oštećeniku je pružena hitna pomoć i nužni operativni zahvat u Kliničkom bolničkom centru Split zbog niza zadobivenih teških tjelesnih ozljeda opasnih po život među kojima i impresijski prijelom lubanje. 
Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Splitu određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti utjecaja na svjedoke (čl. 123. st. 1. t. 2. Zakona o kaznenom postupku) i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. t. 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage Županijskog suda u Splitu prihvatio je prijedlog državnog odvjetništva i protiv osumnjičenika odredio istražni zatvor zbog postojanja opasnosti da će boravkom na slobodi utjecati na svjedoke i na taj način ometati kazneni postupak, kao i zbog osobitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti istovrsno ili teže kazneno djelo.