Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 46-godišnjaka zbog nesavjesnog pružanja veterinarske pomoći

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedenih dokaznih radnji, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1971.) zbog počinjenja kaznenog nesavjesnog pružanja veterinarske pomoći iz članka 208. Kaznenog zakona. (18. 1. 2018.)
Okrivljenika se tereti da je od 15. do 16. lipnja 2015. kao veterinar u veterinarskoj ambulanti na području Županije splitsko-dalmatinske postupio protivno odredbama članka 9. stavak 1. točka 2. i 4. i članka 11. stavak 1. točka 3. Pravilnika o časnom sudu i stegovnom postupku Hrvatske veterinarske komore.
Okrivljenika se tereti da je bio svjestan kako postupa na način koji odstupa od općeprihvaćenih profesionalnih pravila veterinarske struke i pristao na to prilikom obavljanja RTG pregleda mokraćnog sustava psa "British Gladiator Sonny" muškog spola, pasmine engleski buldog, i obavio postupak kateterizacije bez sedacije i anestezije. U ovom postupku okrivljenika se tereti da je ozlijedio stjenku uretre i mokraćnog mjehura psa, nanijevši mu tako veliku bol i patnju u vidu povraćanja krvavog sadržaja, krvarenja iz spolovila, ekstremno nadutog abdomena i intenzivnih unutarnjih bolova.
Nakon postavljanja sumnje na ozljedu uretre, okrivljenika se tereti da je propustio psa zadržati na liječenju do sanacije jatrogenih ozljeda i, umjesto da na njemu odmah poduzme operativni zahvat, u cilju pokušaja saniranja učinjene pogreške ili da ga uputi u drugu specijalističku ustanovu u sustavu provedbe veterinarske djelatnosti, tereti ga se da je psa otpustio iz ambulante. Postupanje okrivljenika imalo je za posljedicu eutanaziju psa 16. lipnja 2015.