Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv troje okrivljenika zbog više kaznenih djela

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskih državljana (1983., 1990. i 1969.) zbog počinjenja kaznenih djela trgovanja ljudima iz članka 106. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona, spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina iz članka 158. stavak 5. KZ-a, omogućavanja trošenja droga iz članka 191. stavak 2. KZ-a, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz članka 190. stavak 3. KZ-a i povrede djetetovih prava iz članka 177. stavak 1. KZ-a. (18. 4. 2017.)

Prvookrivljenika se tereti da je tijekom 2013. do prosinca 2016. godine na području Županije splitsko-dalmatinske, u svrhu počinjenja imovinskih kaznenih djela, prilagodio torbu obloživši je aluminijskom folijom radi onemogućavanja aktiviranja sigurnosne zaštite na proizvodima i predao ju djeci radi počinjenja kaznenih djela krađe te potom od djece preuzimao otuđene predmete i dio prodavao zainteresiranim kupcima, dok je dio mijenjao za drogu. Tereti ga se da je od 2015. do siječnja 2017. godine započeo druženje s djecom (štićenicima domova za djecu), organizirao zajedničke večernje izlaske, omogućavao im i davao na trošenje drogu i u odnosu na takve emocionalno nestabilne osobe stvorio stanje ovisnosti o sebi te da je u pojedinim slučajevima koristio prijetnje i fizičko nasilje, a time je stvorio grupu koju je iskorištavao i usmjeravao na počinjenje imovinskih kaznenih djela radi stjecanja imovinske koristi. Na teret mu se stavlja i da je od 2013. do travnja 2016. godine ostvario druženje s djetetom (2001.) na način da joj je davao novac, poklone i drogu marihuanu te, nakon što je stekao njezino neograničeno povjerenje i emocionalni odnos, s njom imao spolni odnos.
Drugookrivljenicu se tereti da je tijekom 2016. godine na području Županije splitsko-dalmatinske prilagodila torbu obloživši je aluminijskom folijom radi onemogućavanja aktiviranja sigurnosne zaštite na proizvodima i predala ju djeci radi počinjenja kaznenih djela krađe te potom od djece preuzimala otuđene predmete i dio prodavala zainteresiranim kupcima, a dio mijenjala za drogu. Tereti ju se da je od srpnja 2016. do 14. prosinca 2016. svoje dijete (2008.) tijekom dana i noći ostavljala s osobama sklonim kriminalnom i asocijalnom ponašanju te da je u nazočnosti svog djeteta učestalo uzimala drogu marihuanu i nije se dostatno brinula o njegovoj prehrani.
Trećeokrivljenika se tereti da je od studenog 2016. do 17. siječnja 2017. na području Županije splitsko-dalmatinske od prvookrivljenika primao narudžbe za prodaju droge marihuana za razne novčane iznose, koju je potom on dostavljao osobno ili putem nepoznate osobe na kućnu adresu ili bi je prvookrivljenik preuzimao osobno. Temeljem naloga suca istrage Županijskog suda u Splitu, policijski službenici su pretragom trećeokrivljenikova stana pronašli sto grama droge marihuana i digitalnu vagu za precizno mjerenje s tragovima karakterističnim za drogu marihuanu.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu u optužnici je predložilo da se protiv prvookrivljenika produlji istražni zatvor temeljem odredbe članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku s obzirom da osobite okolnosti opravdavaju bojazan da će boravkom na slobodi ponoviti kazneno djelo.