Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 54-godišnjaka zbog protupravne gradnje

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedenih dokaznih radnji, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1965.) zbog počinjenja kaznenog djela protupravne gradnje iz članka 212. Kaznenog zakona/11. (18. 9. 2019.)
Okrivljeniku se stavlja na teret da je od veljače 2018. do 21. ožujka 2019. na području Županije splitsko-dalmatinske, kao investitor postupio protivno odredbi članka 106. stavak 1. Zakona o gradnji, i bez ishođenja građevinske dozvole na dijelovima dvije katastarske čestice izveo radove izgradnje nasipavanjem nasipa od zemljanog materijala tlocrtnih dimenzija (ukupne dimenzije oko 100 x 22 metra) podižući njegovu prosječnu visinu na visinu u rasponu od 1,5 metar do dva metra. Okrivljenika se tereti da je bio svjestan kako bez ishođenja građevinske dozvole ne može pristupiti građenju građevine znajući da se radovi izvode na području "Kanjona rijeke Cetine" koje je odlukom Županijske skupštine Županije splitsko-dalmatinske od 21. prosinca 2016. proglašeno zaštićenim dijelom prirode u kategoriji "značajni krajobraz" sukladno odredbi članka 111. stavak 1. Zakona o zaštiti prirode.
U optužnici je predloženo da Općinski sud u Splitu na temelju odredbe članka 58. Kaznenog zakona okrivljeniku opozove uvjetnu osudu primijenjenu pravomoćnom presudom Općinskog suda u Splitu od 9. travnja 2018. i izrekne jedinstvenu kaznu zatvora.