Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika zbog nasilničkog ponašanja i teške tjelesne ozljede

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedenih dokaznih radnji, podiglo pred Općinskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1997.) i dvojice hrvatskih državljana mlađih punoljetnika (2000. i 2000.) zbog počinjenja četiri kaznena djela nasilničkog ponašanja iz članka 323.a u svezi sa člankom 87. stavak 21. Kaznenog zakona i protiv prvookrivljenika zbog počinjenja kaznenog djela teške tjelesne ozljede iz članka 118. stavak 1. KZ-a. (18. 10. 2019.)
Okrivljenicima se stavlja na teret da su 9. lipnja 2019. oko 4,00 sati na autobusnom kolodvoru u gradu na jednom srednjedalmatinskom otoku, postupili zajednički i dogovorno s drugim za sada nepoznatim osobama, i nakon što su čuli da netko u grupi govori na srpskom jeziku, zbog netrpeljivosti prema osobama srpske nacionalnosti, pristupili im na naročito drzak i nepristojan način. Okrivljenici su, tereti ih se, s ciljem da ih dovedu u ponižavajući položaj fizički nasrnuli na njih te ih udarali rukama i nogama po cijelom tijelu. Jedan od oštećenika (1998.) je zadobio hematom na prijelazu zatiljka u vrat, hematom na desnom ramenu i ogrebotine na oba lakta i oba koljena, a drugi oštećenik (1997.) kontuziju lijevog oka s manjom laceracijom na donjem rubu donjeg kapka, dok je treći oštećenik (1998.) zadobio kontuziju na čelu, hematom na bradi i više hematoma na predjelu leđa i slabinskom području, a oštećenica (1993.) je zadobila suspektnu frakturu četvrte metakarpalne kosti. 
Prvookrivljenika se tereti da je pod utjecajem alkohola i više vrsta droga, u nakani da teško tjelesno ozlijedi oštećenika (1993.), koji je prišao u obranu prethodno navedenih oštećenika, udario ga zatvorenom šakom u predjelu nosa, pri čemu je zadobio tešku tjelesnu ozljedu (multifragmentalni prijelom nosne kosti s manjim pomakom koštanih ulomaka u distalnom dijelu).